Bordetella bronchiseptica

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

B. bronchiseptica este o specie bacteriana care are implicatii majore in patologia veterinara. Produce infectii respiratorii la foarte multe specii de mamifere ,singura sau in asociatie cu alte bacterii sau virusuri.La porcine B. Bronchiseptica este implicata in etiologia rinitei atrofice infectioase a porcului, o boala infectioasa specifica porcului, cu evolutie cronica, caracterizata prin rinit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bordetella bronchiseptica

B. bronchiseptica este o specie bacteriana care are implicatii majore in patologia veterinara. Produce infectii respiratorii la foarte multe specii de mamifere ,singura sau in asociatie cu alte bacterii sau virusuri.La porcine B. Bronchiseptica este implicata in etiologia rinitei atrofice infectioase a porcului, o boala infectioasa specifica porcului, cu evolutie cronica, caracterizata prin rinita si atrofia unilaterala sau bilaterala a cornetilor nazali si a lamelor etmoidului, cu scurtarea si devierea ratului.

In prezent se considera ca rinita atrofica este un sindrom respirator polifactorial, in etiologia caruia B. bronchiseptica si Pasteurela multocida biotipul D si ocazional A au rolul principal. S-a demonstrat ca infectia cu B. bronchiseptica permite colonizarea epiteliului nazal si traheal cu P. Multocida, iar leziunile produse sunt mult mai grave decat daca acesti germeni ar actiona separat ( VASIU C.,2001). Colonizarea epiteliului nazal cu B. bronchiseptica trebuie sa aibe loc in primele 3 saptamani de viata a purceilor, deoarece dupa aproximativ 26 zile de la nastere epiteliul nazal al purceilor se matureaza si nu mai poate fi colonizata de B. bronchiseptica ( OYANT L.H.S si col., 2005).

Receptivitatea cea mai mare o prezinta purceii sugari, cele mai severe leziuni apar la purceii infectati in prima saptamana de viata, la care protectia colostrala este insuficienta. Rinita atrofica evolueaza ca o enzootie de efectiv, cu extindere lenta, cu o incidenta a cazurilor clinice de 5-30%, cu mortalitate in general redusa (VASIU C.,2001). Aparitia bolii este favorizata de suprapopulare cat si de prezenta prafului si a amoniacului in aerul adaposturilor ( KATTAR M. M. Si col., 2000).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.