Bolile prin carente vitaminice

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.70

nivel: Facultate

Se mai numeste si calciferol sau vitamina antirahitica - dar in realitate este vorba de un grup de vitamine D (Db D2, D3, D4).
Originea: este o vitamina de origine indeosebi animala care se gaseste in untura de peste, lapte, unt, galbenusul de ou, in drojdia de bere in cantitati mari. Forma sub care se gaseste in natura, in ambele regnuri, este de provitamina. Provitaminele care sunt chimic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile prin carente vitaminice

Se mai numeste si calciferol sau vitamina antirahitica - dar in realitate este vorba de un grup de vitamine D (Db D2, D3, D4).
Originea: este o vitamina de origine indeosebi animala care se gaseste in untura de peste, lapte, unt, galbenusul de ou, in drojdia de bere in cantitati mari. Forma sub care se gaseste in natura, in ambele regnuri, este de provitamina. Provitaminele care sunt chimic steroli se transforma in vitamina D prin activare.

Este singura vitamina, alaturi de B]2 si K, ce poate fi sintetizata de organism. Ergosterolul din piele, sub actiunea razelor ultraviolete solare sau artificiale este transformat in vitamina D2. De aceea, in sezonul de iarna se recomanda profilactic copiilor mult soare si vitamina D2. Compozitia chimica este cea a sterolilor.Functie: vitamina D are rol important in metabolismul calciului si al fosforului. Importanta ei este considerabila in procesul de osificare a intregului sistem osos, de unde rolul ei la copii in prevenirea rahitismului.
13.1.2.1. CARENTA DE VITAMINA D - RAHITISMUL

Rahitismul este o boala care apare la copii.Etiopatogenie, este vorba de o lipsa a vitaminei D sau a calciului si fosforului. Rahitismul este primitiv, cand este vorba de un aport exogen insuficient, sau secundar, datorita unor tulburari digestive cronice, care produc dereglari importante in metabolismul Ph si Ca (hipofosfatemie si hipocalcemie). Din aceasta cauza calciul nu se va mai depune la nivelul oaselor, intarziindu-se deci osificarea; oasele vor ramane moi.

600 MANUAL DE MEDICINA INTERNA Simptomatologie: clinic sunt trei perioade in evolutia rahitismului, si anume:a) Perioada primara, caracterizata prin tulburari digestive care apar la etatea de 1 - 2 ani (diaree, varsaturi, intarzierea aparitiei dintilor).b) Perioada a doua este cea mai caracteristica, dar si cea mai severa. Apar deformatii osoase, fontanelele raman deschise, capul este mare, cu oasele frontale marite; apar ma-taniile condro-costale, sternul "in carena", iar coloana vertebrala poate prezenta deviatii fie in sens posterior, numite cifoza, fie in sens lateral, numite scolioze.

Alteori aceste deviatii se realizeaza impreuna, antrenand si toracele, care devine asimetric, constituind toracele cifo-scoliotic. Tulburarile digestive pot persista, abdomenul este mare latit, "batracian", cu hepato-splenomegalie. Copilul nu se poate dezvolta. Aceste deformari osoase, in cazul in care sa-u constituit, raman definitive - copiii raman schilozi.c) Perioada de remisiune sau casexie si exitus printr-o infectie intercurenta (pneumopatie acuta, tuberculoza etc.).
Tratamentul este profilactic si curativ.

Profilaxia costa din: expunerea la soare a copilului (helioterapia) si alimentatie bogata in vitamina D - untul, laptele, galbenusul de ou, ficatul sa nu lipseasca din hrana copilului, iar iarna se va administra si vitamina D2 forte injectabila.Curativ: se administreaza o alimentatie bogata in vitamina D2 si cat mai variata, se da copilului vitamina D2 si se aplica un tratament cu ultraviolete naturale sau artificiale (15 -20 de sedinte, in mai multe serii).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.