Bolile incurabile - o realitate alarmanta a secolului XXI

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Frecventa: cancerul gastric apare mai frecvent la barbati decat la femei, de obicei dupa 40 -45 de ani.Anatomie patologica: cancerul gastric se localizeaza de preferinta in regiunea antro-pilorica si pe mica curbura. Mai rar se dezvolta pe regiunea cardiei si pe marea tuberozitate.

Cancerul gastric apare sub trei forme principale: vegetant, ulcerant, difuz-infiltrativ, mai rar ca o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile incurabile - o realitate alarmanta a secolului XXI

Frecventa: cancerul gastric apare mai frecvent la barbati decat la femei, de obicei dupa 40 -45 de ani.Anatomie patologica: cancerul gastric se localizeaza de preferinta in regiunea antro-pilorica si pe mica curbura. Mai rar se dezvolta pe regiunea cardiei si pe marea tuberozitate.

Cancerul gastric apare sub trei forme principale: vegetant, ulcerant, difuz-infiltrativ, mai rar ca o linita plastica canceroasa. Tumoarea canceAZroasa nu se limiteaza in timp numai la stomac, ci avanseaza, prin cresterea in conAZtinuitate, la organele vecine: pancreas, ficat, vezicula biliara, esofag, epiploon, colon. Procesul canceros se poate generaliza prin metastaze la distanta, pe cale limfatica sau pe cale hematogena.

Simptomatologie: boala poate sa evolueze lent un timp indelungat si marea frecventa a cazurilor cu evolutie rapida pare sa nu fie reala, ci mai degraba determinata de prezentarea bolnavului la medic, intr-un stadiu avansat. Bolnavul are la inceput Simptome discrete, pe care le trece deseori cu vederea. Este asa-zisul stadiu de latenta relativa, care - sesizat - este cat se poate de util pentru diignosticul precoce si instituirea Tratamentului la timp.

In acest stadiu apare un microsindrom clinic: un bolnav care pana la varsta de 40 - 45 de ani nu s-a plans de nici o tulburare digestiva, se prezinta la medic cu o serie de acuze de ordin general si digestiv. Microsindromul clinic general, nespecific, apare ca o consecinta a "furtului alimente preferate mai inainte, uneori inapetenta selectiva pentru carne, grasimi sau paine; aerofagie, senzatie de plenitudine, oarecare jena in epigastru.

In fata unui asemenea tablou clinic, aparut la o persoana de peste 40 - 50 de ani, suntem obligati sa procedam la o examinare foarte atenta clinica, radiologica, gas-troscopica, la examene de laborator, pentru a nu scapa diagnosticul precoce.

Stadiul manifest al cancerului gastric, stadiu in care se prezinta cel mai des bolnavul la medic si care constituie o faza avansata, este caracterizat prin sindroAZmul clasic al bolii: tulburari digestive gastro-intestinale, inapetenta, uneori anoreAZxie relativa pentru carne sau paine, greturi si varsaturi, semne ale instalarii stenozei pilorice; sangerari frecvente si de mica amploare, uneori hematemeza cu aspect de "zat de cafea", mai rar tulburari de tranzit, dureri epigastrice fara orar, necalmante de ingestia de alimente sau de alcaline, stare generala alterata, cu scadere in greutate; paloare a tegumentelor, care in stadii avansate au culoarea paiului, deseori temperatura crescuta, astenie pronuntata, apatie. La examenul abdomenului se poate palpa, uneori, tumoarea. Se pot decela metastazele ganglionare in regiunea supraclaviculara stanga (semnul Virchow-Troisier).

Examene paraclinice: examenul sucului gastric arata, in cancerul de stomac, anaciditate sau hipoaciditate, fara ca acesta sa fie insa un semn constant. Uneori, pe langa anaclorhidrie, se constata prezenta acidului lactic - simptom inconstant si tardiv - ca si prezenta bacililor Boas-Oppler. Prezenta celulelor neoplazice in cenAZtrifugatul sucului gastric confirma diagnosticul. Cercetarea hemoragiilor oculte in scaun arata ca in peste 75% dintre cazuri reactiile sunt pozitive. Acest examen trebuie facut repetat, un examen negativ neputand fi luat in considerare. Hemograma poate evidentia o anemie hipocroma, uneori initial, dar de cele mai multe ori este tardiv. Viteza de sedimentare a hematiilor este de cele mai multe ori accelerata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.