Bolile de nutritie

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se pare totusi ca dereglarile nutritive produse de factorii exogeni, sunt foarte importante. Se stie ca mai mult de jumatate din factorii de mortalitate, se datoresc bolilor cardiovasculare (la noi 46 % din cazuri). Alaturi de alti factori de risc, sedentarismul, fumatul, stressul, si in stransa corelatie cu acestia alimentatia nerationala si corolarul acesteia bolile de nutritie (obezitate, diabe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile de nutritie

Se pare totusi ca dereglarile nutritive produse de factorii exogeni, sunt foarte importante. Se stie ca mai mult de jumatate din factorii de mortalitate, se datoresc bolilor cardiovasculare (la noi 46 % din cazuri). Alaturi de alti factori de risc, sedentarismul, fumatul, stressul, si in stransa corelatie cu acestia alimentatia nerationala si corolarul acesteia bolile de nutritie (obezitate, diabet, dislipidemii), contribuie la aceasta mortalitate crescuta.

Astfel, fata de o frecventa de 0,5 % inainte de al doilea razboi mondial, astazi diabetul zaharat inregistreaza o frecventa de 4 - 8 %. Fata de un diabetic cunoscut, exista 1-2 diabetici necunoscuti. Obezitatea de asemenea a crescut la 23,6 % in mediu rular si 27,7 % in cel urban, in tara noastra. Un rol nu mai putin important, il detin dislipidemiile care inregistreaza o frecventa de 14 % in tara noastra.

Nu se poate ignora rolul alimentatiei in geneza aterosclerozei, care prin complicatiile sale vasculare (infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale etc), ocupa primul loc in mortalitatea generala. intre nivelul colesterolemiei si frecventa afectiunilor cardiovasculare exista o relatie directa.

Astfel, pentru fiecare reducere cu 1 % a colesterolemiei, scade riscul bolii cardiace ischemice cu 2 %. Legaturile directe dintre hipercolesterolemie si hiperlipoproteinemie sunt de asemenea cunoscute. Toate acestea, dar si numeroase alte argumente, justifica importanta alimentatiei in bolile de nutritie. Dieta in unele boli este singurul remediu, in altele 50 % din eficacitatea tratamentului este dietetic si in aproape toate detine un rol foarte important.

Desigur ca nu toate bolile degenerative, trebuie puse pe seama alimentatiei in exclusivitate. Exista si o serie de factori ereditari, constitutionali etc. Totusi rolul determinant, in numeroase boli si in special in cele de nutritie, il detine neconcordanta dintre alimentele consumate, arderile lor in organism si cheltuielile de energie, dar mai ales felul alimentatiei. Un exemplu concludent: consumul de zahar a crescut in lume in cursul ultimei generatii de 5 - 6 ori, iar consumul de grasimi a crescut in dauna celui de cereale, de legume si fructe.

Dar consumul mare de grasimi, in special grasimile animale (care contin acizi grasi saturati) si de dulciuri, duce la hiperlipidemie, deci la cresterea lipidelor si colesterolului in sange, cu rol direct in geneza aterosclerozei. Consumul peste masura de dulciuri si fainoase, favorizeaza si aparitia diabetului zaharat.

Diabetul zaharat este o boala de metabolism cu evolutie cronica, determinata genetic sau castigata, caracterizata prin perturbarea metabolismului glucidic, insotita sau urmata de perturbarea metabolismului lipidic, protidic si mineral si care se datoreste insuficientei absolute sau relative de insulina in organism (I. Mincu). Triada clasica simptomatica: polifagie (apetit exagerat), poliurie (diureza mare), si polidipsie (sete mare), care definea altadata diabetul zaharat, nu mai este patognomonica, fiind destul de rar intalnita si mai ales la tineri (30 - 35 % din cazuri).

In majoritatea cazurilor (deci in diabetul de maturitate, insulino independent), debutul este insidios sau atipic, ajungand la deplina sa manifestare dupa ani de evolutie tacuta sau necaracteristica. Acest fenomen explica aparitia complicatiilor grave, adesea ireversibile. Acest fapt nu este caracteristic in diabetul secundar, determinat de unele boli endocrine (hipersuprarenalism, hiperpituitarism, hi-pertiroidism etc), de extirparea chirurgicala a pancreasului, de anihilarea lui traumatica sau tumorala, sau de tratamentul cu corticoizi sau tiazide (Nefrix). Dar aceste cauze sunt prea rare pentru a constitui o problema sociala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.