Bolile cailor biliare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.91

nivel: Facultate

de asemenea semnalate in trecutul acestor suferinzi: boala ulceroasa, colite, apendicite. Pancreatitele constituie, nu rareori, cauze care duc la imbolnaviri ale aparatului biliar. La femei, un rol important il au sarcinile repetate, afectiunile ginecologice si dereglarile endocrine. Ne vom interesa asupra felului de viata si de alimentatie al bolnavilor; sedentarismul, mesele copioase, abuzul de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile cailor biliare

de asemenea semnalate in trecutul acestor suferinzi: boala ulceroasa, colite, apendicite. Pancreatitele constituie, nu rareori, cauze care duc la imbolnaviri ale aparatului biliar. La femei, un rol important il au sarcinile repetate, afectiunile ginecologice si dereglarile endocrine. Ne vom interesa asupra felului de viata si de alimentatie al bolnavilor; sedentarismul, mesele copioase, abuzul de grasimi sau de oua au importanta in geneza diferitelor suferinte biliare.

Simptomele functionale: durerea din afectiunile biliare este cel mai des localizata in hipocondrul drept si iradiaza in spate, la baza hemitoracelui drept, spre omoplatul si spre umarul drept. Uneori, iradiaza spre epigastru sau spre regiunea antero-laterala dreapta a gatului. Durerea poate sa fie extrem de puternica, cum se intampla in colica biliara, sau moderata, ori sa se reduca la o simpla jena sau senzatie de greutate in hipocondrul drept.

Tulburarile dispeptice sunt frecvente si se manifesta prin inapetenta, gust amar in gura, senzatie la gura coclita dimineata la desteptare, senzatie de plenitudine, balonari postprandiale. Greturile sunt uneori permanente, iar varsaturile sunt alimentare sau bilioase si nu atenueaza totdeauna suferinta. Alteori, dispepsia are pe prim-plan senzatia de arsura retrosternala sau eructatiile, orientand diagnositcul spre alte afectiuni digestive. Constipatia si diareea se pot intalni izolat sau insotind simptomele de mai sus.

Frisoanele si febra sunt destul de des provocate de boli biliare.
Cefaleea, uneori cu caracter de migrena, se intalneste des la biliari. Astenia, starea de anxietate si tulburarile de somn sunt prezente frecvent la colecistopati, mai ales la femei, si pot eticheta acesti bolnavi ca nevrotici.Examenul obiectiv: inspectia generala are in vedere starea generala a bolnavului, gradul de nutritie si poate decela o coloratie icterica sau subicterica a mucoaselor si a tegumentelor.

La inspectia hipocondrului drept se poate observa, uneori, o bombare rotunda sau ovala, care in timpul inspiratiei se deplaseaza in jos.
Palparea se va face cu blandete, cu grija ca mainile examinatorului sa nu fie reci. in mod normal, vezicula nu este palpabila; este abordabila cand este foarte marita de volum (staza de colecist, hidrops, colecistita, pericolecistita, tumori sau vezicula umpluta cu calculi). Consistenta este variabila dupa cauza care face vezicula palpabila, iar sensibilitatea la presiune cunoaste diverse grade - de la lipsa de durere, pana la hiperestezie si contractara peretelui abdominal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.