Bolile aparatului uro-genital

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Peste membrana bazala se aplica foita viscerala a capsulei lui Bowman formata din celule epiteliale cu aspect particular numite podocite sau celule cu picioare, intrucat vin in contact cu membrana bazala prin intermediul unor prelungiri in forma de picioruse sau procese. Aceste procese delimiteaza intre ele niste spatii de filtrare acoperite de o membrana subtire numita membrana de filtrare. Rezul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile aparatului uro-genital

Peste membrana bazala se aplica foita viscerala a capsulei lui Bowman formata din celule epiteliale cu aspect particular numite podocite sau celule cu picioare, intrucat vin in contact cu membrana bazala prin intermediul unor prelungiri in forma de picioruse sau procese. Aceste procese delimiteaza intre ele niste spatii de filtrare acoperite de o membrana subtire numita membrana de filtrare. Rezulta ca exista locuri in care coincidenta porului endotelial cu un spatiu de filtrare face din membrana bazala singura bariera intre spatiul vascular si cel capsular.

Intre capilare, in special in portiunea centrala a lobulului, exista un redus tesut conjunctiv, mezangiul, format dintr-o substanta fundamentala spongioasa si celule mezangiale asemanatoare pericitelor din adventitia vaselor. Aceste celule completeaza uneori peretele lipsit de membrana bazala al capilarelor si sunt dotate cu proprietati fagocitare, ca si cu capacitatea de a forma fibre colagene. Ca si membrana bazala, substanta fundamentala a mezangiului este PAS - pozitiva, ceea ce permite punerea in evidenta a ambelor structuri la microscopul optic.

Formatiunile descrise sunt de multe ori modificate in cursul diferitelor boli ale glomerulului, ceea ce permite recunoasterea unei anumite boli si o mai buna intelegere a mecanismului sau de producere.
Leziuni elementare ale glomerululuiGlomerulul a fost numit solistul baletului renal, intrucat toate celelalte structuri se invart in jurul structurii si functiei sale. Lezarea sa este urmata de tulburari importante ale functiei renale si de leziuni ale celorlalte elemente, tubi urinari, vase, tesut interstitial.

Glomerulii pot fi interesati de urmatoarele leziuni: Infiltratia leucocitara se intalneste in fazele timpurii ale inflamatiilor acute ale glomerulilor sub forma aparitiei leucocitelor polinucleare si monocitelor in cadrul unei reactii exudative. Proliferarea celulara apare sub forma cresterii numarului celulelor endoteliale, mezangiale si epiteliale. De cele mai multe ori se intalneste proliferarea celulelor endoteliale, trecerea spre cronicitate a unor leziuni se traduce prin proliferarea epiteliala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.