Bolile aparatului cardiovascular

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Mecanismul extracardiac este datorat sistemului nervos simpatic si parasimpatic. Simpaticul (adrenalina, efedrina si toate substantele simpatomimetice) accelereaza ritmul cardiac, iar parasimpaticul il rareste.Fiziologia vaselor: sistemul vascular este alcatuit dintr-un segment arterial, unul ve-nos si un altul limfatic. Arterele au rolul de a conduce sangele de la inima spre periferie. Peretii ar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile aparatului cardiovascular

Mecanismul extracardiac este datorat sistemului nervos simpatic si parasimpatic. Simpaticul (adrenalina, efedrina si toate substantele simpatomimetice) accelereaza ritmul cardiac, iar parasimpaticul il rareste.Fiziologia vaselor: sistemul vascular este alcatuit dintr-un segment arterial, unul ve-nos si un altul limfatic. Arterele au rolul de a conduce sangele de la inima spre periferie. Peretii arterelor sunt mai grosi decat ai venelor si sunt formati dintr-o tunica interna (intima), alcatuita din celule endoteliale, o tunica medie, formata din fibre musculoelastice dispuse circular, qi o tunica externa, alcatuita din fibre conjunctive si elastice.

Datorita structurii lor elastice, aorta si vasele mari inmagazineaza o parte din energia dezvoltata de cord in sistola si o restituie in diastola, transformand undele de sange trimise de cord intermitent intr-o curgere continua.Sangele circula in vase in virtutea legilor hidrodinamicii. Pentru a asigura circulatia, pompa cardiaca trebuie sa invinga rezistenta vasculara, deci sa functioneze ca o pompa cu presiune. Asadar, pentru circulatie, presiunea este factorul principal. Ea este rezultatul unui factor central - forta de contractie a cordului - si a unui factor periferic - rezistenta vasculara.

Circulatia in vene are loc ca o consecinta a circulatiei sangelui in artere si capilare. Actiunea de pompa a inimii este suficienta pentru a asigura intoarcerea sangelui.Dispneea este dificultatea de a respira si se caracterizeaza prin sete de aer si senzatie de sufocare. Apare de obicei in insuficienta cardiaca stanga, in care scade rezerva cardiaca, in incapacitatea inimii stangi de a evacua intreaga cantitate de sange primita de la inima dreapta. Drept consecinta apare staza in circulatia pulmonara, cresterea rigiditatii pulmonare si scadere a elasticitatii sale, fenomene care maresc efortul respirator si duc la aparitia dispneei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.