Bolile aortei - Anevrismele aortei

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.12

nivel: Facultate

Simptomatologie.

În unele cazuri este asimptomatic clinic și poate fi o descoperire întâmplătoare la un examen radiologic. Sunt cazuri în care singura manifestare este blocul cardiac complet, prin compresiunea pe care o exercită anevrismul asupra țesutului de conducere. Simptomele apar prin ruptura anevrismului.

Anevrismele congenitale au tendința de a perfora în ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bolile aortei - Anevrismele aortei

Simptomatologie.

În unele cazuri este asimptomatic clinic și poate fi o descoperire întâmplătoare la un examen radiologic. Sunt cazuri în care singura manifestare este blocul cardiac complet, prin compresiunea pe care o exercită anevrismul asupra țesutului de conducere. Simptomele apar prin ruptura anevrismului.

Anevrismele congenitale au tendința de a perfora în cavitățile inimii, iar anevrismul de etiologie luetică evoluează în afara acestor cavități. În momentul ruperii anevrismului în cavitățile inimii apar dureri precordiale, dispnee, palpitații, uneori greață și dureri în epigastru. În unele cazuri survine moartea subită. În cele din urmă apar semne de insuficiență cardiacă, care se accentuează progresiv, dacă nu se intervine chirurgical.

Ruptura anevrismului sinusului Valsava se însoțește de un suflu sistolic și diastolic. Suflurile se ascultă mai bine pe marginea stângă a sternului.

Diagnosticul.

Instalarea bruscă a simptomelor, însoțite de sufluri cardiace, fără modificări electrocardiografice de infarct miocardic.
Examenul radiologic pune în evidență mărirea cavității în care s-a produs ruptura și care primește astfel un debit crescut de sânge.
Electrocardiograma arată tulburări de conducere sau hipertrofia cavității supuse supraîncărcării de volum.

Diagnosticul este confirmat prin cateterism cardiac – care, arată existența unui șunt stânga – dreapta la nivelul atriilor și ventriculilor – și de aortografia retrogradă, care evidențiază anevrismul și camera în care se produce perforația. Tratamentul este chirurgical și urmărește repararea defectului anevrismal.

ANEVRISMELE AORTEI TORACICE

În porțiunea ascendentă a aortei toracice predomină anevrismele luetice de tip sacciform, în timp ce anevrismele situate distal față de crosă, la nivelul aortei descendente, sunt de obicei de natură aterosclerotică și apar sub forma fuziformă. Mai rar anevrismele aortei toracice sunt traumatice sau congenitale. În ultimul caz sunt localizate în vecinătatea inserției ligamentului arterial.

Simptomatologia anevrismelor aortei toracice este cea a unei tumori mediastinale, care determină tulburări prin compresiunea organelor vecine.

Anevrismul aortei ascendente se asociază de obicei cu insuficiența aortică. Evoluția către plastronul sternocostal, pe care îl erodează, determină dureri în oasele interesate și, uneori, conduce la apariția unei tumori parasternale pulsatile. Anevrismul poate comprima vena cavă superioară, generând cianoză în jumătatea superioară a corpului, circulație venoasă colaterală a trunchiului și edem “în pelerină”. Bolnavii prezintă cefalee, somnolență, amețeli. În final, anevrismul se poate rupe.

Anevrismul crosei aortice : tuse și dispnee de tip inspirator, uneori însoțită de tiraj, prin compresiunea traheii sau a bronhiei stângi; disfonie sau voce bitonală, prin afectarea nervului recurent stâng; accese de sughiț și nevralgie de-a lungul traiectului frenicului stâng, când compresiunea interesează acest nerv; tahicardie sau crize anginoase prin compresiunea fibrelor simpatice din plexul cardiac, care se pot însoți de paloarea hemifeței și midriază stângă în cazul iritației simpaticului cervical, de roșeața hemifeței și mioză stângă în cazul paraliziei simpaticului cervical; crize de astm sau disfagie dureroasă și, uneori, bradicardie prin compresiunea nervului vag; tulburări circulatorii cerebrale, manifestate prin cefalee, amețeli, acufene, scotoame sau hemiparestezii, când apar în tumoarea anevrismală comprimă carotidele primitive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.