Boli si dereglari ale arborilor fructiferi

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Tesuturile de sub petele mai vechi se necrozeaza si se suberifica, iar culoarea lor devine bruna. Infectiile tarzii produse in livada, in apropierea recoltarii, provoaca pete mici abia vizibile, care se dezvolta insa in timpul pastrarii, ducand la craparea tegumentului.
Putregaiul brun sau monilioza, produs de ciuperca Monilinia fructigena, este cea mai raspandita boala a semintoaselor si s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boli si dereglari ale arborilor fructiferi

Tesuturile de sub petele mai vechi se necrozeaza si se suberifica, iar culoarea lor devine bruna. Infectiile tarzii produse in livada, in apropierea recoltarii, provoaca pete mici abia vizibile, care se dezvolta insa in timpul pastrarii, ducand la craparea tegumentului.
Putregaiul brun sau monilioza, produs de ciuperca Monilinia fructigena, este cea mai raspandita boala a semintoaselor si samburoaselor din tara noastra. Pe fructe atacul se manifesta sub trei forme: putregai brun, putregai negru, si putregaiul inimii.

Prima forma, putregaiul brun debuteaza in depozite ca si in livada prin aparitia unei pete brune, circulare, care in conditii de umiditate relativa si temperatura ridicate se extinde rapid, cuprinzand intregul fruct. Pulpa se brunifica si putrezeste. La suprafata petei sau a marului apar numeroase gramajoare cu aspect catifelat, de culoare bej-cenusie, dispuse concentric, formate din conidioforii si conidiile ciupercii. A doua forma de atac, denumita putregaiul negru, apare mai rar si nu mai pe fructele complet maturate.

Fructele, dar nu se mai acopera de fructificatii, ci devin negricioase, lucioase si cu aspect pielos. La cea de a-3-a forma de manifestare a atacului, putregaiul inimii, infectia se produce intern, miceliul patrunzand direct in camera seminala, de unde se extinde in pulpa, care putrezeste, un timp nefiind aparenta la exterior. Cu timpul insa, se observa si la suprafata o pata bruna, circulara, similara cu aceea de putregai brun.O boala deseori observata in depozitele de mere din tara noastra este putregaiul amar, provocat de ciuperca Glocosporium fructigenum, care infecteaza fructele in faza de maturitate deplina.

In depozit, se manifesta prin aparitia de pete mari, brune, dezvoltate pe orice parte a fructului, in jurul lenticelelor, dar mai ales in zona pedunculara. Pulpa fructului se brunifica, putrezeste si are gust amar. Avansarea brunificarii in pulpa se face sub forma unui con. Petele sunt adancite, iar la suprafata lor se dezvolta punctisoare negricioase, dispuse concentric (acervuli cu conidiofori si conidii), vizibile la o cercetare mai atenta. In conditii de temperatura si umiditate ridicate, fructificatiile se inmultesc, formand un strat cremos, albicios sau roz.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.