Boli endocrine

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Gimnaziu

Simptome
In perioada de inceput lipsesc semnele clinice. Bolnavul se plange doar de dureri de cap si de aceea este deseori tratat pentru nevroza. Cefaleea se datoreste de fapt presiunii exercitate de tumoare pe diafragmul seii. Cand tumoarea devine voluminoasa, comprima centrii nervosi din hipotalamus, producand manifestari legate de suferinta creierului: dereglari ale somnului si ale apet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boli endocrine

Simptome
In perioada de inceput lipsesc semnele clinice. Bolnavul se plange doar de dureri de cap si de aceea este deseori tratat pentru nevroza. Cefaleea se datoreste de fapt presiunii exercitate de tumoare pe diafragmul seii. Cand tumoarea devine voluminoasa, comprima centrii nervosi din hipotalamus, producand manifestari legate de suferinta creierului: dereglari ale somnului si ale apetitului, obezitate, febra. Daca tumoarea se dezvolta anterior, comprima chiasma otpica si produce tulburari de vederes stramtoare a campului vizual (hemianopsie), atrofie optica si, in cele din urma, pierderea totala a vederii. Daca tumoarea se dezvolta posterior, determina aparitia diabetului insipid.

Tulburarile de natura endocrina apar mai tarziu, dupa ce o parte din hipofiza a fost distrusa de tumoare. Semnul cel mai precoce il constituie regresiunea caracterelor sexuale (hipo-gonadismul). Ulterior se instaleaza insuficienta tiroidiana si insuficienta suprarenala. O complicatie de temut a tumorii hipofizare este hemoragia, care necesita interventia chirurgicala de urgenta.

Diagnostic
Deoarece manifestarile clinice sunt reduse in adenomul cromofob, diagnosticul se bazeaza in primul rand pe examenul radiologie al seii turcesti - care arata marirea de volum a glandei - si in al doilea rand pe modificarile oculare.

Tratament
Tratamentul este radiologie si chirurgical. Se practica fie rontgenterapia regiunii hipofizare, fie exereza chirurgicala (hipofizectomie). De data recenta este procedeul de distrugere a tumorii hipofizare cu substante radioactive (aur sau itriu), interventie denumita si hipofizoliza.
- Craniofaringiomul
Craniofaringiomul este o tumoare situata deasupra seii turcesti. Evolueaza ca si adenomul cromofob, provocand fenomene de compresiune: tulburari de vedere, diabet insipid, hipogonadism.

Tratament
Tratamentul este chirurgical si consta in extirparea tumorii.
- Acromegalia
Prin acromegalie se intelege un sindrom clinic caracterizat prin cresterea deformanta in grosime si latime a oaselor si a tesuturilor moi. Modificarile sunt mai accentuate la fata si la extremitati.

Afectiunea este provocata de un adenom hipofizar acidofil care secreta cantitati excesive de hormon somatotrop sau hormon de crestere. in afara hormonului de crestere, tumoarea poate secreta in exces si alti hormoni hipofizari. Simptomele sunt diferite, dupa cum tulburarea endocrina survine inainte de inchiderea cartilajelor de crestere (gigantism) sau mai tarziu, la varsta adulta (acromegalie).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.