Boli congenitale de cord - BCC

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Transmiterea multifactoriala (poligenica). Acest mod de transmitere presupune interventia asociata a unei predispozitii genetice (gene mutante) si a unor factori de mediu; 90% dintre malformatiile cardiace se incadreaza in acest grup. Riscul recurentei malformatiei in aceeasi fratrie este de 5%, deci, inferior modelelor cu transmitere mendeliana. Riscul este majorat la patrat daca il comparam cu p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boli congenitale de cord - BCC

Transmiterea multifactoriala (poligenica). Acest mod de transmitere presupune interventia asociata a unei predispozitii genetice (gene mutante) si a unor factori de mediu; 90% dintre malformatiile cardiace se incadreaza in acest grup. Riscul recurentei malformatiei in aceeasi fratrie este de 5%, deci, inferior modelelor cu transmitere mendeliana. Riscul este majorat la patrat daca il comparam cu populatia generala si scade la rudele de grade mai indepartate. Riscul creste daca mai multi membrii ai unei familii sunt afectati, sau daca malformatia este severa.

Acest tip de recurenta poate fi alterat prin interventia aleatorie a unor factori de mediu. De exemplu, persistenta canalului arterial se intalneste cu o incidenta de 2,5% la rudele de gradul I (frati) si de numai 0,6% la rudele de gradul II si III; fratii probantilor cu canal arterial de dimensiuni mari au un risc de recurenta de trei ori mai mare (4,8%) fata de cei cu canal arterial de mai mici dimensiuni (1,8%). Interventia factorilor de mediu poate fi exemplificata de cresterea incidentei persistentei canalului arterial pentru copiii nascuti la mare altitudine.

Daca mama sufera de boala congenitala de cord riscul este de 16%, iar pentru unele tipuri de leziuni este majorat la 26% (leziuni obstructive drepte sau stangi).Riscul recurentei este mai mare pentru leziunile comune in comparatie cu leziunile mai rare si mai complexe. Conceptul de concordanta arata ca, daca probantul si persoanele inrudite au un anumit tip de malformatie structurala, exista risc de recurenta pentru o leziune de acelasi tip. Aceasta concordanta anatomica a fost remarcata in 25-27% din cazuri, dar nu implica acelasi grad de severitate.

Deoarece azi se poate estima ca multi dintre purtatorii unei malformatii cardiace congenitale vor supravietui si vor putea procrea, este de asteptat o crestere a incidentei bolilor congenitale de cord in generatiile viitoare.Factorii teratogeni. Se pot incrimina cu certitudine sau numai suspecta: litiul, amfetaminele, anticonvulsi-vantele sau tranchilizantele, precum si progestativele administrate mamei in timpul sarcinii, ca posibili factori de mediu care ar putea induce aparitia unei malformatii cardiace, daca acestia au actionat intr-o perioada vulnerabila a embrionului (intre zilele 20-34 de sarcina).

S-ar putea adauga in aceasta enumerare sindromul mamei alcoolice, asociat mai frecvent cu DSV la copil. Diabetul matern, tratat sau nu, multiAZplica de 2-3 ori riscul aparitiei malformatiilor cardiace. Interventia infectiei rubeolice este incriminata in 1 % din cazurile de malformatii cadiace. Embriopatiei rubeolice, descrisa de Gregg in 1964 i se adauga argumente pentru efectul delator al altor infectii virale cum ar fi cardiotropismul cunoscut al virusului Coxakie B si al virusului urlian (incriminat in aparitia fibroelastozei). Pot induce malformatii si virusul gripal, herpetic, ECHO si citomegalic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.