Bogdan Petriceicu Hasdeu in viziunea contemporanilor si modul in care poate fi receptat

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.60

nivel: Facultate

Încercarea de a impune un punct de vedere în problema dată solicită mare ocolire a pericolului de eșec. Totuși ne-am permite să abordăm unele teme relevante din creația lui B.P.Hasdeu , să le raportăm la actualitate și să deducem esența esențelor. Acest moment de remarcă analitică este curios și incitant , dar și imposibil. Ce am putea face? Cum am schimba starea persistentă în critica anterioară?[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bogdan Petriceicu Hasdeu in viziunea contemporanilor si modul in care poate fi receptat

Încercarea de a impune un punct de vedere în problema dată solicită mare ocolire a pericolului de eșec. Totuși ne-am permite să abordăm unele teme relevante din creația lui B.P.Hasdeu , să le raportăm la actualitate și să deducem esența esențelor. Acest moment de remarcă analitică este curios și incitant , dar și imposibil. Ce am putea face? Cum am schimba starea persistentă în critica anterioară?

Dacă Hasdeu apare depășit din perspectiva cititorilor actuali, atunci e timpul să le sugerăm ideea că el e un Umberto Eco al timpului său, unde știe să opereze cu arhiva istoriei și a tradiției în temeiurile unei psihologii naționale, iar lucrările sale de cercetare lingvistică adiționează o suită de sensuri premergătoare și evolutive chiar, similare cu ideile reliefate în "Pendulul lui Foucault" de U.Eco.

Asemeni cercetătorului italian din zilele noastre, preocupat de estetică, literatură, semiotică, B.P.Hasdeu a știut ce reprezintă munca asiduă și elocventă a unui cititor cu intenții pozitive, cu aptitudini de revelație. Acum suntem bine informați că intenția cititorului este foarte importantă la momentul actual, deoarece de aceasta depinde, în mare parte, forța de rezistență a operei literare în contextul social- cultural.

Modul în care poate fi receptat eficient B.P.Hasdeu implică, neapărat, conștientizarea faptului că în personalitatea acestui scriitor, folclorist, lingvist și istoric se mai adaugă și conceptul de "cercetător al virtutei". Generația postmodernă antrenează un continuu sondaj psihologic unde se pronunță nuanțele temperamentale și de caracter, unde natura spiritului vădește energia și ambiția de a depăși epoca, de a găsi forma superbă chiar în cele mai neprevăzute lucruri. Din ce cauză apare această dorință de evocare intensă a insolitului, a impresiei desăvîrșite față de tot ce ne înconjoară? Răspunsul este că omul din vremurile noastre nu se limitează la niște operații logice aflate la granița de interpretare, mai ales filozofii și lingviștii sunt perfect încadrați în esența teoriei date,chiar și pictorii, muzicieni conturează grafic și melodic ideea respectivă.

Aici menționăm că Hasdeu, de asemenea, se afla în starea de a exprima sentimentele nobile prin imagini viguroase și prin limbă fermecătoare, apelînd la strategii inteligente și mistice totodată. E un fel de alchimie a eului creator, e un argument imperimabil în favoarea viziunii de retrospectivă în combinație cu reflecția de viitor. De aici rezultă meșteșugul savantului Hasdeu – de a consemna virtuos statutul unui om de forță îmbinată cu sensibilitate creatoare. Astfel putem potrivi care ar fi intenția operei "Răzvan și Vidra"(1867) de B.P.Hasdeu? Această creație literară are meritul primei noastre încercări de dramă romantică, iar versul de avînt liric lipsește compunerii, ca să-i confere caracterul "unei realizări desăvîrșite" (G.Călinescu "Istoria literaturii române de la origini pînă în prezent". Conpendiu. Chișinău, 1993, p.122-123).

Faptul că Vidra este "puterea de stimulare a energiilor latente din Răzvan"(ibidem) e ceva interesant, dar și ambiguu , deoarece nu stabilim o confirmare plauzibilă, certă a poziției pe care ar putea s-o aibă adevăratul erou principal din "Răzvan și Vidra". Atunci care este totuși eroul principal din această dramă: Răzvan sau Vidra? Măsura în care Hasdeu a încercat să-i ofere această stare de imprecizie reflectă impresia nouă creată de autorul în cauză. El a cultivat în personalitatea eroinei sale un fundament etic." Ea nu face parte din familia spirituală a femeilor politice, care slujesc de bărbați ca de niște unelte, singură își definește rolul în acest fel:

Vidra-i pentru tine-n lume
Ca izvoarele de munte
Ce fac Dunărea să spume
Din pîraiele mărunte (…)" (Ș.Cioculescu ,"Istoria literaturii române moderne", în colaborare cu V.Streinu și Tudor Vianu, București, 1971, p.128).

Am deduce, din cele relatate anterior, că Hasdeu e receptat eficient datorită predilecției sale voite de creare a impresiei de ambiguitate, cu interes deosebit pentru cititorii contemporani. Nu mai este o noutate că publicul-cititor din acest veac preferă, neîndoios, contrastele și fluctuațiile semantice antitetice, iar de aici rezultă și tentația lui de a deveni "lector in fabula" (după lucrarea lui U.Eco "Lector in fabula"). Hasdeu a etichetat, cu abilitate, universul variat, estetic și semantic al operei artistice, iar cititorii actuali – mereu apți de a fi "in fabula" – descifrează și se implică în ea realizînd metatextul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.