Boala mitrala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.78

nivel: Facultate

STENOZA AORTICĂ

Stenoza aortică (S.A.) se caracterizează prin reducerea suprafeței de deschidere a orificiului aortic, constituind astfel un obstacol în fața ejecției sistolice a ventriculului stâng și poate fi congenitală sau dobândită.

Dintre S.A. dobândite, cele mai frecvente au ca etiologie reumatismul articular acut. S.A. de origine reumatică poate fi calcifiată [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boala mitrala

STENOZA AORTICĂ

Stenoza aortică (S.A.) se caracterizează prin reducerea suprafeței de deschidere a orificiului aortic, constituind astfel un obstacol în fața ejecției sistolice a ventriculului stâng și poate fi congenitală sau dobândită.

Dintre S.A. dobândite, cele mai frecvente au ca etiologie reumatismul articular acut. S.A. de origine reumatică poate fi calcifiată sau necalcifiată.

Ateroscleroza este cauza cea mai frecventă a S.A. întâlnite după vârsta de 50 de ani. În multe din aceste cazuri S.A. este calcifiată. O formă particulară este S.A. calcifiată idiopatică.
Sifilisul este incriminat rareori.
Endocardita bacteriană.

Fiziopatologie
Tulburările hemodinamice sunt evidente când dimensiunile orificiului aortic sunt reduse cel puțin Œ față de cele normale. Hipertrofia ventriculului stâng (hipertrofie concentrică) este unul dintre aceste mecanisme, prin care se pot dezvolta presiuni ridicate pentru un volum intracavitar normal, peretele ventriculului stâng mărindu-și grosimea și reducând volumul rezidual.

Durata perioadei de ejecție este crescută, în parte și prin creșterea frecvenței cardiace. Viteza de ejecție este de asemenea crescută, datorită presiunilor ridicate din ventriculul stâng.

La efortul fizic debitul cardiac devenind inadecvat solicitărilor și având drept consecință scăderea irigației în unele teritorii circulatorii (cerebral, exprimată prin sincope de efort; miocardic, manifestată prin angorul de efort etc.).

În S.A. severe pe plan clinic apar semnele insuficienței cardiace – mai întâi ale celei stângi, apoi ale insuficienței cardiace globale.

Simptomatologie

• Manifestări funcționale
- Dispneea de efort

-Angina de piept - S.A. fiind valvulopatia care asociază cel mai frecvent cu angorul de efort. În cele mai multe cazuri este vorba de o insuficiență coronariană funcțională.

- Sincopa de efort. Sincopa de efort se poate instala brutal sau poate fi precedată de prodroame ca: oboseală fizică, vertije, dispnee sau angor. Pierderea cunoștinței poate dura 1-3 minute și se poate însoți de convulsii. Alteori, sincopa de efort este înlocuită de lipotimii sau vertije.

• Semne clinice
Inspecția regiunii precordiale nu pune în evidență semne demne de reținut. La palpare, în S.A. severe se poate percepe un șoc apaxian deplasat în jos, și uneori, în afară.

Freamătul sistolic cu sediul pe marginea dreaptă a sternului, la nivelul spațiilor intercostale al II-lea al III-lea. La percuție, aria matității cardiace poate fi mărită. La auscultație, semnul caracteristic îl constituie prezența suflului sistolic situat cu maximum de intensitate în spațiul al II-lea intercostal drept. Un caracter important îl constituie asprimea suflului. Iradierea către claviculă și vasele gâtului este de asemenea tipică pentru S.A.

În protosistolă se poate auzi un zgomot sec, scurt, cu tonalități înalte, constituind clacmentul protosistolic de ejecție. Zgomotul al II-lea poate fi diminuat în focarul aortic.

• Semne periferice
În S.A. strânse pulsul este mic, se ridică încet și scade lent, constituind clasicul puls “tardus et parvus”. Pe sfigmogramă se mai constată, la nivelul pantei ascendente, o “ancoră” (“puls anacrot”).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.