Boala Marek

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.48

nivel:

De asemenea praful este depus si pe oua, aderand puternic, deoarece cuticula cojii oului nu e uscata. Pasarile tinere sunt cele mai importante surse primare de infectie. Eliminarea virusului incepe de la varsta de 3 saptamani, pasarile ramanand purtatoare si excretoare de virus pentru toata viata, contaminand furajele, apa, echipamentul de hala, care devin surse secundare de infectie.

DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boala Marek

De asemenea praful este depus si pe oua, aderand puternic, deoarece cuticula cojii oului nu e uscata. Pasarile tinere sunt cele mai importante surse primare de infectie. Eliminarea virusului incepe de la varsta de 3 saptamani, pasarile ramanand purtatoare si excretoare de virus pentru toata viata, contaminand furajele, apa, echipamentul de hala, care devin surse secundare de infectie.

Patogeneza:

Virusul BM ajunge in organism prin una din caile de infectie iar prin intermediul celulelor fagocitare ajunge in splina, bursa Fabricius, timus, pulmon, incepand o prima replicare a virusului. In cursul primelor 3 zile are loc o infectie citolitica, tinta initiala fiind celulele B. Replicarea intensa a virusului duce la citoliza celulelor in care se multiplica si la o hiperplazie a celulelor reticulare .

In timus procesele au loc in zona medulara.In bursa Fabricius are loc distrugerea arhitectonicii foliculare normale. In splina, desi se produce o infectie citolitica si o hiperplazie reticulara, regresia foliculara nu e atat de evidenta.

Caracteristicile infectiei cu virusul BM:

- existenta unei viremii persistente asociata celulei
- infectia productiva a foliculilor plumiferi este persistenta avand ca rezultat o continua diseminare a virusului infectiei in mediul inconjurator
- imunodepresia persistenta produsa de virusul BM poate avea consecinte grave privind imunitatea, respectiv capacitatea de imunizare fata de diverse alte infectii sau vaccinari.

Clinic:

Perioada de incubatie variaza in limie foaret largi. Cel mai frecvent simptomele si leziunile de BM apar dupa varsta de 8-9 saptamani.
Semnele clinice si leziunile morfopatologice apar dupa varsta de 4-5 saptamani. Semnele clinice in BM sunt asociate cu pareze progresive asimetrice si mai tarziu paralizii complete ale extremitatilor (aripi, picioare, gat). Este caracteristica “pozitia spagatului”. In evolutiile acute de BM apare adesea caracterul exploziv, cu o proportie insemnata de pasari care prezinta depresii severe.

Dupa cateva zile unele pasari pot prezenta ataxie ori paralizie unilaterala sau bilaterala a extremitatilor. Alte pasari mor fara sa prezinte semne clinice. Numeroase pasari sunt deshidtratate, emaciate si comatoase. Ca urmare a leziunilor din iris poate aparea orbirea (pierderea treptat a abilitatii de acomodare la intensitatea luminii). Se observa la iris zone cenusii de forme si dimensiuni variabile, cu margini neregulate datorita infiltratiilor cu elemente limfocitare. Irisul isi pierde mobilitatea, iar pupila poate deveni ovala, semilunara sau stelata.

In localizarea cutanata (la puii broiler) se observa o proliferare a foliculilor plumiferi, cu ingrosarea pielii, care poate aparea cutata.
In BM mortalitatea este aproape egala cu morbiditatea.

Morfopatologic:

Nervii in special plexul lombosacral si brachial din alb-sidefiu devin cenusiu-galbui, isi pierd striatile normale si apar ingrosati, fie difuz (pe toata lungiema lor), fie cu ingrosari nodulare cu aspect de tumorete. Deoarece leziunile sunt deseori unilaterale, e important de examinat plexurile sciatic si brahial comparativ.

Histologic se observa o nevrita interstitiala progresiva cu infiltratii limfocitare si edematoase si cu demielinizari progresive.Tumorile viscerale in forma acuta sunt prezente in gonade, pulmon, cord, rinichi, ficat, splina, proventricul, bursa lui Fabricius, timus, iris, muschi scheletici, piele. Lezinile oculare includ depigmentari ale irisului ramanand o zona externa marginala sub forma de cerc in care culoarea normala a irisului este conservata. Modificarile de culoare se datoreaza infiltratiei cu elemente limfocitare in endoteliul anterior al irisului, mascand tesuturile profunde cu cele pigmentate.

Foliculi plumiferi sunt turgescenti ,mariti ajngand la 3 mm. In BM se observa cresterea numarului de limfocite mari si limfoblasti iar in maduva osoasa se pot observa tumori nodulare sau aplazie. Procesele tumorale constau in acumulari intense de celule infiltrative, amestec de celule limfoide mici si mijlocii,celule reticulare primare ,macrofage, limfoblaste degenerate. Celulele ce domina sunt limfocitele T in diferite stadii de diferentiere.

Diagnostic:

Trebuie stabilit pe baza coroborarii datelor epizootologice clinice morfopatologice si de laborator. Cele mai adecvate materialele patologice pentru izolarea virusului sunt: suspensii din triturate de celule epiteliale ale foliculilor plumiferi sangele, suspensii celulare de tesuturi tumorale inoculate la puii susceptibili in varsta de 1 zi.
]
Se impune diagnostic diferential in primul rand fata de leucza limfoida apoi fata de pseudopesta aviara, encefalomielita infectioasa aviara, botulism, tuberculoza aviara, avitaminza E si B
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.