Boala Crohn - metode de tratament

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Salazopirina (Azulfidin) este primul compus salicilic care a fost folosit in tratamentul afectiunilor inflamatorii intestinale. Flora bacteriana colonica prin azoreductaza desface legatura diazo si elibereaza sulfapiridina si acidul 5-aminosalicilic. Sulfapiridina se absoarbe prin epiteliul colonic si este conjugata si reactivata in colon prin acetilare si sulfatare. Rata de acetilare depinde la f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Boala Crohn - metode de tratament

Salazopirina (Azulfidin) este primul compus salicilic care a fost folosit in tratamentul afectiunilor inflamatorii intestinale. Flora bacteriana colonica prin azoreductaza desface legatura diazo si elibereaza sulfapiridina si acidul 5-aminosalicilic. Sulfapiridina se absoarbe prin epiteliul colonic si este conjugata si reactivata in colon prin acetilare si sulfatare. Rata de acetilare depinde la fiecare subiect de fenotipul de acetilen.

Fenotipul lent va detemina o acetilare redusa, ceea ce va avea drept consecinta o acumulare de sulfapiridina in ser si aparitia unor efecte adverse. S-a recunoscut faptul ca sulfapiridina reprezinta numai transportul mesalazinei (5-AS), care este adevaratul component activ. Dupa azoreducere 1 g SZP elibereaza 400 g 5-AS si 600 mg sulfapiridina. Din 5-AS eliberat aproximativ 20% este absorbit de catre colonocite si acetilat in ficat si eliberat prin urina. Restul de 80% ramane in colon si aproximativ 50% se elimina prin fecale sub forma acetilata.Efectul antibacterian fata de Clostridium dificile si E. coli este neconcludent.

Efectul antiinflamator se exercita prin inhibarea leucotrienei B4 (LTB4) si prin actiunea asupra radicalilor liberi de oxigen. SZP si 5-AS au o actiune de inhibare a producerii radicalilor de oxigen si de indepartare a celor eliberati.Efectul imunologic se exercita prin inhibarea de catre SZP si 5-AS a secretiei de IgA, Ig si IgM. Actiunea asupra producerii citokinelor se manifesta prin inhibarea sintezei de IL-1 si IL-2. Inhibarea producerii de IL-2 se face, atat de SZP, cat si de 5-AS. Mesalazina, si nu SZP, inhiba producerea de IL-2.

Etalarea antigenului HLA-DR de catre colonocite si enterocite se face sub actiunea interferonului γ si face posibile mecanismele citolitice imun mediate. S-a aratat ca 5-AS inhiba partial sinteza IFNγ.
Inhibitia limfocitelor NK se face de catre SZP si olsalazina, dar nu de 5-AS.Actiunea inhibitorie importanta pentru diminuarea intretinerii inflamatiei este cea a SZP si 5-AS, de inhibare a agentilor chemotactici de recrutare a polimorfonuclearelor si a sintezei factorului de agregare plachetara. Factorul de necroza tumorala i
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.