Blaga - Motivul unicornului si al cerbului

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.31

nivel: Liceu

Lucian Blaga este o lumină în care rășina românească a prins tonuri incandescente și a reflectat, în anume chip, sufletul ancestral pe fundalul cristalin al Universului.

Natura în poezia și folizofia lui Blaga, nu-i obiect estetic. Ea constituie doar o chemare într-u relevarea unui mister, care zace înscris îndărătul lucrurilor.Natura este textul;misterul relevat este duhul.Importan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Blaga - Motivul unicornului si al cerbului

Lucian Blaga este o lumină în care rășina românească a prins tonuri incandescente și a reflectat, în anume chip, sufletul ancestral pe fundalul cristalin al Universului.

Natura în poezia și folizofia lui Blaga, nu-i obiect estetic. Ea constituie doar o chemare într-u relevarea unui mister, care zace înscris îndărătul lucrurilor.Natura este textul;misterul relevat este duhul.Importantă după Blaga, nu-i plasticizarea naturii, ci deschiderea unui mister, punerea unei probleme, crearea dispoziției contemplative, transcenderea din zonele imediatului în metafizic.

...

Acestea sunt animale „sfinte”, întrucât la poetul român sacră este natura în starea ei genuină, nesfâșiată de drama cunoașterii umane, netulburată de întrebările fără răspuns. Un fior metafizic, o chemare de dincolo de lucruri străbate mereu în această lume elementară:apel ce nu provoacă o reală suferință, ci reprezintă mai curând fascinația unei depline inegrări în marele cosmos. Emoția estetică e generată la Blaga de subtila conjugare dintre impulsurile senzuale , pur telurice, și elevația transfiguratoare.

În poeme precum „Cerbul” sau „Cerbul cu stea în frunte” reliefează tocmai această dublă dimensiune a făpturii care evoluează de la starea dionisiacă a dezlănțuirii instinctuale, către echilibrul și seninătatea apolinică. Cerbul cel roșu aleargă după ciuta care-l bântuie, mânat de „sublimul foc” al patimii, dar setea îi este potolită doar de „luciul albăstrui „ al iezerului ce oglindește cerul:

„De săptămâni un roșu cerb prigoana
și-o întețește.Ciuta-i printre ruguri
de corni, zdrobește în copite struguri
și piere în făget.S-aude goana.

Prin brume, cerbu, de imbold și visuri
c-un răget cearcă să se mîntuie.
Dar ciuta dispărută-l bîntuie.
Sublimul foc îl mînă spre abisuri.”(„Cerbul”)

La rândul său, cerbul cu stea în frunte înfățișează, într-un mod și mai radical, ipostaza animalicului spiritualizat: insensibil la ispitele cărnii, el caută dincolo de orizonturile apropiate, îndepărtatele zări cosmice, fascinat de „străvechile rotiri”, ascultând muzica universului:

„Nu-l mișcă știutele
crînguri cu ciutele.
Cărarea cu urmele,
iezerul, umbrele,
nu-l cheama.Copitele
sfarmă ispitele.
Prin ceață cînd lunecă
Zări el adulmecă,
nu apropiatele,
ci depărtatele.
Ciulindu-și urechile
privind străvechile
rotiri, sus, de tulbure
foc și de murmure.
Și-aude, subt naltele,
unele, altele:
erele, sferele.(„Cerbul cu stea în frunte”)

Cerbul cu stea în frunte este dealtfel sensibil înrudit cu un alt animal fabulos în bestiarul blagian, inorogul sau unicornul, revendicat de poetul însuși ca simbol al ființei sale.

Unicornul reprezinta un simbol al transformarii, fiind in cautarea unei lumi mai bune... prin puterile purgative, purificatoare ale distrugerii. Scopul sau este acelasi cu al zeului hindus Shiva, acela de a darama pentru ca apoi sa recladeasca". .

"Cornul crescut in fruntea unicornului reprezinta al treilea ochi..."
Unicornul este simbolul neprihanirii, al nadejdii, dragostei, vulnerabilitatii si fragilitatii.

În poezia lui Blaga, acesta aude înțelesurile esențiale ale lumii, are revelația unui dincolo de lucruri:

“Prin lumea poveștilor
zumzetul veștilor.
Prin murmurul mărilor
plînsetul țărilor.
Prin lumea aievelor
cîntecul evelor.
Prin vuietul timpului
glasul nimicului.
Prin zvonul eonului
bocetul omului.”

Astfel, unicornul este ființa fabuloasă și bipolară care tutelează ciclul blagian “Ce aude unicornul”, și care in poezia cu același nume citată anterior, se subțiază hieratic, fără chip și fără glas, el auzind numai esențele.

Ceea ce unifică toate aceste reprezentări teriomorfe este apartenența la o lume originară devenită fabuloasă nu atât prin includerea în perimetrul ei a unor animale himerice așa cum sunt unicornul și cerbul cu stea în frunte, care prin învestirea lor de către poet cu o valoare de embleme ale unei realități arhaice care le conferă în mare măsură și caracterul sacru. Apariții hieratice, stilizate, ele aduc în universal uman amenințat sau restitutit geometriei sale inițiale mesajul începuturilor, sentimental deplinei comuniuni cu firea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.