Blaga - Metafora iubirii

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.01

nivel: Gimnaziu

Definira ipoztazelor eului in lirica lui Lucian Blaga nu poate fi caracterizată în afara considerării intinsei și esențialei arii a poeziei erotice. În mitologia poetului, în înfățișarea ei din ultima etapă a creației, am putea spune chiar că erosul are o funcție hotărâtoare, întru-cât constituie un factor de transfigurare a eului, în procesul simbolic de restaurare a condiției adamice, paradisiac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Blaga - Metafora iubirii

Definira ipoztazelor eului in lirica lui Lucian Blaga nu poate fi caracterizată în afara considerării intinsei și esențialei arii a poeziei erotice. În mitologia poetului, în înfățișarea ei din ultima etapă a creației, am putea spune chiar că erosul are o funcție hotărâtoare, întru-cât constituie un factor de transfigurare a eului, în procesul simbolic de restaurare a condiției adamice, paradisiace.

...

Astfel stând lucrurile, erosul reînviat în ființa umană va avea în permanență o funcție de regenerare tocmai într-u cât reactualizează timpul și spațiul mitic.
Dacă întâia ipostază a subiectului blagian este aceea a unui eu stihial, în luptă cu limitele corporale, putem spune că această energie debordantă este esențialmente erotică.

În orice caz, între nebunia mărturisită adeseori ca dominantă a ființei, și dezlănțuirea frenetică a gesticulației erotice, nu există, practic, vreo deosebire. Dimpotrivă, aproape fără excepție, poezia iubirii construiește un cadru de amplitudine cosmică, în care evenimentele sufletești nu fac decât să reprezinte, în mic, o realitate care le depășește nu în esență, ci în amploare.

După cum subiectul poetic se înfățișează mai mult ca un eu generic, tot așa, femeia este în primul rând simbolul, vag determinat, al unor forțe vital spirituale manifestându-se exploziv : << strălucitoare, mândră și păgâne >>.

În femeia iubită ca și în propria sa individualitate, poetul descifrează aceeași fervoare a elementarității, mereu amintiroare de << zile de început >>. Într-un anume sens se poate spune chiar că femeia sau, poate, mai exact, principiul feminin, este superioară prin condiție ontologică bărbatului. Deoarece în ipostaza de iubită sau mamă, femeia este asimilabilă unei prezențe arhetipale unui principiu existențial.

Femeia este în viziunea tânărului Blaga, deopotrivă o prezență telurică, - << sfințeniei >> și mândrei străluciri spiritualizate atașându-i-si << voluptatea ascunsă a păcatului >>, senzualitatea pătimașă ce răscolește << furnicarul de porniri >>. Precum dragostea însăși, ființa care o provoacă este locul unde se realizează în mod exemplar coincidența contrariilor, și cel puțin două poeme așează din această perspectivă natura profundă a ambilor membrii ai cuplului :

<< Eu
nu mă căiesc,
c-am adunat în suflet și noroi –
dar mă gândesc la tine.
Cu gheare de lumină
o dimineață-ți va ucide odată visul,
că sufletul mi-e așa curat,
cum gândul tău îl vrea,
cum inima iubirii tale-l crede.
Vei plânge mult atunci ori vei ierta?
Vei plânge mult ori vei zâmbi
de razele acelei dimineți,
în care eu ți-oi zice fără urmă de căință:
Nu știi,
că numa-n lacuri cu nori în fund cresc nuferi?“(Vei plânge mult ori vei zâmbi)

În poemul citat anterior, poetul vorbește despre „noroiul“ adunat în sufletul luminos al bărbatului sub semnul înfrățirii între Dumnezeu și Satan, în timp ce în „Lumina raiului“, oferă o similară împăcare a elementelor opuse caracterizând aici natura sufletului feminin.

Iubirea este un principiu cosmic, pentru Blaga, este „dorul“ de „fire“, ca modalitate de „a fi“ a naturii în ființa omului simțit în inima lui ca putere ascunsă de viață, în infinitatea univesului.

Blaga afirma în << Discobului >> : << Cu orice mare iubire se declară în noi un proces de regresiune, prin mii de ani, spre situații mitologice și sublime, cum este bunăoară aceea a fructului oprit sau a glasurilor divine și deminice prin frunzișul de rai >>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.