Bizantul si Roma. Controversa lui Filioque

1x punct

categorie: Astronomie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Unele dezvoltari ale cultului si institutiilor eclesiale dau crestinismului oriental o fizionomie proprie. Certitudinea ca intreaga Natura a fost rascumparata si sfintita de Cruce si de Inviere justifica increderea in viata si incurajeaza un anumit optimism religios. Amintim, de asemenea, marea importanta acordata de Biserica orientala tainei mirungerii- "pecetea darului Sfantului Duh". Acest rit [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bizantul si Roma. Controversa lui Filioque

Unele dezvoltari ale cultului si institutiilor eclesiale dau crestinismului oriental o fizionomie proprie. Certitudinea ca intreaga Natura a fost rascumparata si sfintita de Cruce si de Inviere justifica increderea in viata si incurajeaza un anumit optimism religios. Amintim, de asemenea, marea importanta acordata de Biserica orientala tainei mirungerii- "pecetea darului Sfantului Duh". Acest rit urmeaza indata dupa botez si il transforma pe orice laic (de la laos, "popor") intr-un purtator de Spirit; aceasta explica atat responsabilitatea religioasa a tuturor membrilor comunitatii, cat si autonomia acestor comunitati conduse de episcopi si grupate in centre metropolitane. Sa adaugam o alta trasatura caracteristica: certitudinea ca adevaratul crestin poate atinge inca de aici, din lumea aceasta, indumnezeirea.

Ruptura a fost produsa de adaugarea lui filioque la Crezul de la Niceea si Constantinopol; pasajul se citea acum: "Duhul purcede de la Tatal si de la Fiul". Prima consemnare publica cunoscuta a lui filioque dateaza de la Conciliul al II-lea din Toledo, convocat in 589, pentru a confirma trecerea regelui Recaredo de la arianism la catolicism [1]. Analizate indeaproape, cele doua forme exprima doua conceptii deosebite privind divinitatea. In trinitarismul apusean, Sfantul duh este garant al unitatii divine. In schimb, Biserica rasariteana subliniaza faptul ca Dumnezeu-Tatal este izvorul, principiul si cauza Trinitatii [2].

Dupa unii autori, imparatii germani sunt cei ce au impus noua formula a Crezului. "Costituirea Imperiului lui Carol cel Mare este ceea ce a generalizat in Apus uzul lui filioque si a precizat o teologie specific filioquista. Era vorba de a legitima impotriva Bizantului - detinator pana acum al Imparatiei crestine, unica prin definitie - intemeierea unui nou stat cu pretentii universaliste" [3]. Dar abia in 1014 - la cererea imparatului Henric al II-lea - Credo-ul cu adaugirea lui filioque se canta la Roma [4] (aceasta data poate fi considerata ca marcand inceputul schismei).

Totusi, legaturile dintre cele doua biserici nu se rup definitiv. In 1053, papa Leon al IX-lea trimite la Constantinopol o delegatie condusa de trimisul sau principal, cardinalul Humbert, ca sa reinnoiasca legaturile canonice si sa pregateasca o alianta indreptata contra normanzilor, care tocmai ocupasera Italia meridionala. Dar patriarhul bizantin Mihail Cerularie s-a aratat destul de rezervat, refuzand orice concesie. Atunci, la 15 iulie 1054, legatii papei depun pe altarul din Sfanta Sofia o sentinta de excomunicare a lui Celularie, acuzandu-l de zece erezii, intre altele de faptul de a fi retras filioque din Crez si de a fi ingaduit casatoria preotilor.

De la aceasta ruptura, animozitatea apusenilor impotriva grecilor n-a incetat sa creasca. Dar ireparabilul s-a produs abia in 1204, cand armatele Cruciadei a IV-a ataca si jefuiesc Constantinopolul, sfaramand icoane si aruncand moastele la gunoi. Potrivit cronicarului bizantin Nicetas Choniates, o prostituata canta cantece obscene asezata pe tronul patriarhal. Cronicarul aminteste ca "musulmanii nu ne-au violat sotiile [...], nu i-au aruncat pe locuitorii nostri in mizerie, nu i-au despuiat ca sa-i plimbe goi pe strazi, nu i-au facut sa moara de foame si nu i-au aruncat in foc [...]. Asa s-au purtat insa cu noi aceste popoare crestine, care isi fac cruce in numele Domnului si care au aceeasi religie cu noi." [5]. Regele Baudouin din Flandra a fost proclamat imparat latin al Bizantului, iar venetianul Toma Morosini patriarh de Constantinopol.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.