Bivuacul

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.86

nivel: Liceu

Bivuacul pe gheata se evita prin retragerea pe unul din malurile stincoase. Daca acest lucru nu este posibil, se cauta un loc ferit de vint, eventual in apropierea unei crevase potrivite care poate oferi adapost in caz de furtuna. Daca bivuacul se face pe o panta de gheata (fig. 194), se sapa cu pioletul un loc in care sa se poata sta confortabil si se fixeaza cel putin un piton de gheata pentru f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bivuacul

Bivuacul pe gheata se evita prin retragerea pe unul din malurile stincoase. Daca acest lucru nu este posibil, se cauta un loc ferit de vint, eventual in apropierea unei crevase potrivite care poate oferi adapost in caz de furtuna. Daca bivuacul se face pe o panta de gheata (fig. 194), se sapa cu pioletul un loc in care sa se poata sta confortabil si se fixeaza cel putin un piton de gheata pentru fiecare participant.

Un sac de bivuac se intinde in chip de acoperis, fiind ingreuiat cu carabiniere, pitoane, ciocan, pentru a fi ferit de alunecarile de zapada. Locul de bivuac sapat cu pioletul se prevede cu santulete pentru evacuarea eventuala a apei. Al doilea sac de bivuac se trage de jos peste picioare, ajungind pina la umeri. Coltarii se scot din picioare si sireturile bocancilor se slabesc pentru a permite buna circulatie a singelui.

Cortul (fig. 195) sta la baza unui bivuac confortabil si este obligatoriu in alpinismul de iarna si in expeditii. Un cort ideal ar trebui sa nu lase nici sa intre frigul de afara, nici sa iasa caldura din interior; un astfel de cort conceput pentru expeditii are fata interioara de matase. Un acoperis perfect impermeabil provoaca prea multa apa de condens. Se prefera un material neimpermeabili-zabil care, bine intins, apara si de ploaie. Cortul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Formele difera. Avem de ales intre cort clasic cu acoperis trapezoidal, cu doua pante, sau sub forma de piramida, cu patru sau mai multe fete, semicilindric sau cu cupola emisferica. Aceste corturi pot fi astfel realizate incit sa nu necesite tarusi. Greutatea pentru un cort de 2--3 persoane este de 2,5 -- 3 kg. Se monteaza in mai putin de 1 minut. In general, acoperisul simplu este suficient chiar si iarna la temperaturi de --20... --30. Eventual vara se poate prevedea un acoperis suplimentar, impermeabil, pentru ploaie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.