Bivolul si cotofana

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.33

nivel: Gimnaziu

Este alcatuita din doua parti : povestirea propriu-zisa si morala(invatatura) . Din povestire aflam ca un bivol mare si puternic purta pe spinare o cotofana . Un catel naiv l-a insultat si a sarit si el pe spinarea bivolului .

Luat prin surprindere , acesta l-a rasturnat , l-a luat in coarne si l-a aruncat in trifoi . Bivolul i-a explicat insemnatatea cotofanei pentru viata lui si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bivolul si cotofana

Este alcatuita din doua parti : povestirea propriu-zisa si morala(invatatura) . Din povestire aflam ca un bivol mare si puternic purta pe spinare o cotofana . Un catel naiv l-a insultat si a sarit si el pe spinarea bivolului .

Luat prin surprindere , acesta l-a rasturnat , l-a luat in coarne si l-a aruncat in trifoi . Bivolul i-a explicat insemnatatea cotofanei pentru viata lui si , insultandu-l pe catel , i-a spus ca el nu-i poate aduce niciun folos .

Morala reiese din intreg continutul operei . Din modul in care actioneaza personajele , invatam cum trebuie sa ne comportam in societate . Continutul operei este alegoric , iar procedeul artistic fundamental este personificarea . Personajele au valoare simbolica.

Bivolul “mare , negru , fioros “ il reprezinta pe omul puternic, bogat , ajuns in varful piramidei sociale . Este rupt de lumea reala , fiind inconjurat numai de oameni puternici si de slugi.

Cotofana este tipul omului slugarnic , harnic , care se multumeste cu putin , traind alaturi de omul puternic si bogat caruia ii aduce servicii .Catelul il reprezinta pe omul naiv care crede ca poate trai langa cei bogati si puternici fara a munci pentru ei .

Autorul a satirizat ingamfarea , slugarnicia si naivitatea cu scopul de a le indrepta .In opera se imbina modurile de expunere . Naratiunea relateaza faptele in ordinea desfasurarii lor . Descrierea ajuta la realizarea portretului fizic al personajelor , folosindu-se epitetul : “bivol mare , negru , fioros “ ; “bivol mare si puternic gospodar cu greutate “ ; “mare dobitoc ….

“ Locul dialogului este luat de monologul : catelul se gandeste sa sara pe spinarea bivolului ; bivolul il insulta si-i explica de ce pe cotofana o plimba , iar pe el nu-l poate plimba si nu-l lasa pe catel sa-i raspunda .

In orice fabula , momentele subiectului se intrepatund deoarece este opera epica de mica intindere . Opera Bivolul si cotofana este fabula deoarece se incadreaza in particularitatile acestei specii literare .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.