Bisericile de lemn din judetul Arad

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Facultate

In cadrul bisericilor de lemn romanesti trebuie sa retina seama in primul rand de apartenenta lor la vastul domeniu al creatiei populare fiindu-le propriu tot ce implica acest concept: continuitate a unei vechi traditii in arta a constructiilor, opera anonima si colectiva in cea mai mare parte a mesterilor populari si a masei populare si in acelasi timp o reflectare a conditiilor social-economice [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bisericile de lemn din judetul Arad

In cadrul bisericilor de lemn romanesti trebuie sa retina seama in primul rand de apartenenta lor la vastul domeniu al creatiei populare fiindu-le propriu tot ce implica acest concept: continuitate a unei vechi traditii in arta a constructiilor, opera anonima si colectiva in cea mai mare parte a mesterilor populari si a masei populare si in acelasi timp o reflectare a conditiilor social-economice din oranduielile trecute.67

Tocmai din pricina acestei apartenente la domeniul artei populare, periodizarea, ca instrument de clasificare si distingere de caracteristici nu-si poate avea nici o deplina aplicabilitate. Datarea si periodizarea vechilor biserici de lemn e greu de facut: lipsesc inscriptii, multe au fost renovate de-a lungul timpului, lasand cu aceasta ocazie noi inscriptii, alte biserici au fost vandute sau donate altor comunitati, ocazie cu care au fost inlocuite diferite parti componente inclusiv pe cele cu inscriptiile originale. Informatii despre vechimea locasului de cult le avem atat din inscriptii, putine, cat si din diferite notari pe antimise sau traditia orala, informatii care nu pot oferi siguranta unei bune datari.

Aspectul actual al bisericii de lemn, cu toate reparatiile si restaurarile facute, treptat, de-a lungul anilor, este identic cu respectiva formula consacrata pentru acest gen de constructie. Se pastreaza forma arhitectonica, uneori chiar detaliile printr-o migaloasa operatie de copiere repetata. Fiind vorba insa de corectii " pe viu" desigur ca de-a lungul unei perioade istorice au intervenit uneori si corectii de linii si forme,68 exemplu: prelungirea acoperisului sub forma de "aripi".

In cursul lungii evolutii, a contactelor cu marile curente de arta europene: romanic, gotic, renastere, baroc, ale caror vestigii transformate si adaptate se intalnesc azi la bisericile de lemn din toata Romania inclusiv in cele din judetul Arad,69 biserica de lemn a atins perfectiunea. Astfel bisericile romanesti ale secolului al XVIII-lea si al XIX-lea nu sunt altceva decat o ultima etapa constructiva ce-si are originile legate nemijlocit de inceputurile artei de a construi a poporului roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.