Biserici sasesti fortificate

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.60

nivel: Facultate

Fireste, nu ppot fi negate influentele venite din Transilvania contemporana, cultivand inca elemente si forme renascentiste, nici posibilele imprumuturi din arhitectura Constantinopolului turcesc, inraurita la randul ei de premergatoarele constructii bizantine, ca si de contactele constant intretinute cu lumea occidentala. Este insa aproape o certitudine faptul ca aceastea s-au decantat in arh. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biserici sasesti fortificate

Fireste, nu ppot fi negate influentele venite din Transilvania contemporana, cultivand inca elemente si forme renascentiste, nici posibilele imprumuturi din arhitectura Constantinopolului turcesc, inraurita la randul ei de premergatoarele constructii bizantine, ca si de contactele constant intretinute cu lumea occidentala. Este insa aproape o certitudine faptul ca aceastea s-au decantat in arh. valaha in perioada premergatoare domniei lui Brancoveanu.

Ansamblurile curtilor brancovenesi reprezinta, fara doar si poate, momentul de culme, de maxima inflorire a arh. laice culte din T.R.
1698 este anul zidirii primei curti, cea de la Potlogi.Inaltarea casei - accentuata acum - pare sa fie rodul deciziei de a lungi acest parcurs ceremonial cu dublu sens, in care scara si foisorul reprezinta mai mult decat o rezolvare a accesului. Ele par sa a constitui impreuna un ansamblu de aparat strict necesar unei riguroase etichete de care principele nu se dezice nicicand.

Pivnitele au un stalp central si arce dublouri ce sustin patru mari calote sferice - spatiu cu proportii nebanuit de frumoase, sugerand folosirea sa nu numai ca loc de pastrare a vinurilor.
In afara incintei principale se afla biserica, lacas de cult spre care se indreapta alaiul domnesc.Gradina trebuie sa fie orientata catre o apa curgatoare sau un helesteu.

Astfel, casa - cu scara, foisor si loggie; pivnitele inalte gradina cu helesteul si foisorul, biserica precum si amexele (depozite, grajduri, cuhnia, baia) sunt elemente ce se regasesc in compunerea curtilor voievodului.Palatul brancovenesc este acum deliberat desprins de zidurile incintei.

Dublul tract, existenta unei Sali centrale distribuitoare, foisorul si loggia, tipurile de bolti utilizate in acoperirea nivelului superior, precum si decoratia de stuc si piatra sculptata pot proveni intradevar din arh. caselor cantacuzine.Impactul produs asupra boierimii de alcatuirea curtii si casei Potlogi trebuie sa fi fost f. putrenic, de vreme ce modelul este preluat cu repeziciune. Ansamblul unei asemenea resedinte va contine acum: casa, intr-o pozitie centrala si onoranta si va fi separat in curte - partea din fata a incintei, continand anexele gospodaresti - si gradina.

16. ANSAMBLURI MANASTIRESTI IN TARA ROMANEASCA
-sub forma ei deplin dezvoltata, manastirea era un ansamblu de cladiri felurite, cu functiuni speciale, grupate in jurul unei curti, de regula dreptunghiulara, de dimensiuni relativ mari, inconjurata cu ziduri groase si inalte, fara goluri spre exterior
-construite in locuri retrase, la adapostul codrilor, dar adesea si in apropierea unor targuri sau chiar in interiorul acestora, manastirile au fost mai totdeauna fortificate

-zidurile inconjuratoare au fost prevazute cu drumuri de straja, cu crenele si metereze, iar colturile patrulaterului incintei sunt adesea intarite cu turnuri
-intrarea in manastire se face adesea sub un turn clopotnita
-biserica - in centru
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.