Biserica catolica in evul mediu

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.87

nivel: Liceu

Dupa ce au iesit invingatori impotriva pretentiilor imparatilor ,papii au fost nevoiti sa cedeze in fata noilor monarhii nationale.Confruntarea dintre Bonifaciu VIII si Filip cel Frumos al Frantei a umilit papalitatea, constransa dupa aceea la Avignon(1309-1376) sub controlul direct al monarhiei franceze. Marea schisma din Occident(1378-1417), care la un moment dat aprilejuit de-a dreptul infrunta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biserica catolica in evul mediu

Dupa ce au iesit invingatori impotriva pretentiilor imparatilor ,papii au fost nevoiti sa cedeze in fata noilor monarhii nationale.Confruntarea dintre Bonifaciu VIII si Filip cel Frumos al Frantei a umilit papalitatea, constransa dupa aceea la Avignon(1309-1376) sub controlul direct al monarhiei franceze. Marea schisma din Occident(1378-1417), care la un moment dat aprilejuit de-a dreptul infruntarea dintre trei papi, a fost dovada ca monarhiile nationale doreau un papa care sa fie instrument la mana lor si nu o calauza a crestinitatii.

O data depasita schisma prin alegerea lui Martin V (1417)la conciliul de la Konstanz, s-a impus ,pentru o scurta perioada de timp, teoria conciliara, care sustinea suprematia consiliului episcopilor chiar asupra papei insusi. ''Captivitatea de la Avignon'', marea schisma,teoriile conciliare au facut sa scada importanta universala a papalitatii in favoarea bisericilor nationale. Intre sec.XV-XVI papalitatea a capatat din punct de vedere politic, o dimensiune aproape exclusiv italiana. Adesea uitand de misiunea lor spirituala, s-au succedat pe tron papi care practicau nepotismul, recurgeau la orice fel de mijloace de a face rost de bani si pentru a intretine o curte plina de fast si lux,

duceau o viata scandaloasa precum Alexandru VI Borgia (1492-1503) sau se amestecau in razboaiele italienesti precum Iuliu II (1503-1513). Cererile vizand o reforma radicala ,care sa readuca Biserica la spiritualitatea ei initiala au devenit din ce in ce mai numeroase, dar au ramas fara efect si acest lucru a fost una din cauzele Reformei protestante ,initiata de Martin Luther in 1517.

Spre deosebire de crestinii din vremea noastra, care sunt asociati de buna voie in biserici mai mult sau mai putin nationale, cei care traiau in Evul Mediu apartineau unei singure comunitati care a inceput prin a se suprapune fostului Imperiu roman.Impartirea intre apus si rasarit, care, din punct de vedere politic, a intervenit in anul 395, din punct de vedere religios avea sa inceapa din secolul al VIII-lea si sa se adanceasca in veacurile urmatoare.In anul 1054, legaturile s-au rupt, crestinatatea fiind astfel impartita in doua jumatati, sub conducerea papii in Occident,si a patriarhului de Constantinopol( care-si zice pana azi ''ecumenic'', adica ''al lumii intregi'') , in Orient.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.