Biserica Catolica in Evul Mediu

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.38

nivel: Gimnaziu

Spre sfarsitul Evului Mediu Biserica catolica captase o putere enorma atat in plan politic cat si in plan cultural.Reusise sa-i convinga pe principii crestini sa participe la cruciade (1095-1272), sa-i mobilizeze impotriva ereziilor (cruciada impotriva albigenzilor 1202-1229), inspirase reconqista spaniola impotriva maurilor.In sanul sau aparusera ordine religioase militare si cavaleresti,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biserica Catolica in Evul Mediu

Spre sfarsitul Evului Mediu Biserica catolica captase o putere enorma atat in plan politic cat si in plan cultural.Reusise sa-i convinga pe principii crestini sa participe la cruciade (1095-1272), sa-i mobilizeze impotriva ereziilor (cruciada impotriva albigenzilor 1202-1229), inspirase reconqista spaniola impotriva maurilor.In sanul sau aparusera ordine religioase militare si cavaleresti, dar si marile ordine de calugari cersetori , precum franciscanii (1209) ,carmelitii (1209),dominicanii (1215), care in numele saraciei evanghelice renuntau la proprietati, chiar si colective si se dedicau invataturii si predicarii.
Dupa ce au iesit invingatori impotriva pretentiilor imparatilor ,papii au fost nevoiti sa cedeze in fata noilor monarhii nationale.Confruntarea dintre Bonifaciu VIII si Filip cel Frumos al Frantei a umilit papalitatea, constransa dupa aceea la Avignon(1309-1376) sub controlul direct al monarhiei franceze. Marea schisma din Occident(1378-1417), care la un moment dat aprilejuit de-a dreptul infruntarea dintre trei papi, a fost dovada ca monarhiile nationale doreau un papa care sa fie instrument la mana lor si nu o calauza a crestinitatii. O data depasita schisma prin alegerea lui Martin V (1417)la conciliul de la Konstanz, s-a impus ,pentru o scurta perioada de timp, teoria conciliara, care sustinea suprematia consiliului episcopilor chiar asupra papei insusi. ''Captivitatea de la Avignon'', marea schisma,teoriile conciliare au facut sa scada importanta universala a papalitatii in favoarea bisericilor nationale. Intre sec.XV-XVI papalitatea a capatat din punct de vedere politic, o dimensiune aproape exclusiv italiana. Adesea uitand de misiunea lor spirituala, s-au succedat pe tron papi care practicau nepotismul, recurgeau la orice fel de mijloace de a face rost de bani si pentru a intretine o curte plina de fast si lux, duceau o viata scandaloasa precum Alexandru VI Borgia (1492-1503) sau se amestecau in razboaiele italienesti precum Iuliu II (1503-1513). Cererile vizand o reforma radicala ,care sa readuca Biserica la spiritualitatea ei initiala au devenit din ce in ce mai numeroase, dar au ramas fara efect si acest lucru a fost una din cauzele Reformei protestante ,initiata de Martin Luther in 1517.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.