Birocratia

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

In sfarsit, daca am impinge ancheta pana la sindicate, fara indoiala, acestea vor pune birocratia pe seama reglementarilor aparute care demobilizeaza personalul si suscita apatia.
La prima vedere, birocratia reprezinta indiferenta celorlalti, reticienta lor de a lua in serios problemele cotidiene pe care fiecare dintre noi le intampina in munca sa sau in situatia sa de client, utilizatori, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Birocratia

In sfarsit, daca am impinge ancheta pana la sindicate, fara indoiala, acestea vor pune birocratia pe seama reglementarilor aparute care demobilizeaza personalul si suscita apatia.
La prima vedere, birocratia reprezinta indiferenta celorlalti, reticienta lor de a lua in serios problemele cotidiene pe care fiecare dintre noi le intampina in munca sa sau in situatia sa de client, utilizatori, pacient, consumator, cetatean sau contribuabil; indiferenta, dar si incetineala, pasivitate, rigiditate, inumanitate si autoritatarism.

Functionarului refugiat in spatele statutului sau i se atribuie un spirit minutios, timorat si marcat de lene si limite, in timp ce administratia ca entitate devine un big brother raufacator.
Cuvantul birocratie are astfel, in sens comun, mai multe reprezentari sociale imprecise si difuze, dar care au toate un sens deplorabil si nefast. Ne putem astepta din partea specialistilor in stiinte publice la o definitie precisa si clara. Dar nu am gasit nimic despre acest domeniu. Chiar si specialistii au sporit confuzia propunand noi semnificatii.

Puterea birourilor. Aceasta definitie este conforma etimologiei cuvantului birocratie. Se desemneaza prin aceasta extindere a serviciilor orizontale care, in teorie, nu exista decat pentru a furniza incadrare si o asistenta juridica, contabila si de gestiune a serviciilor operationale efectiv insarcinate cu realizarea obiectivelor organizatiilor publice sau private.
Organizatiile de mari dimensiuni. Firme traditionale, mari intreprinderi industriale, comerciale, bancare sau de servicii, mari administratii sau societati de stat. Birocratia reprezinta, in acest sens, mari organizatii complexe si moderne.

O organizatie bazata pe reguli de rationalitate. Impersonalitate, ierarhie, diviziunea muncii, cu posturi legate de merite si de cariera. Este modelul clasic de birocratie, acela formulat de marele sociolog Max Weber.Reglementarea. Are un sens asemanator cu precedentul. In manualele de gestiune se utilizeaza adesea cuvantul birocratie pentru a desemna reguli oficiale si scrise dupa care sunt conduse organizatiile. Birocratia devine astfel un termen juridic care inglobeaza tot ceea ce reprezinta cadrul formal al unei organizatii: organigrame, reglementari, statuturi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.