Biotopul

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.64

nivel: Liceu

Temperatura, ca factor fizic, influenteaza structura, activitatea fiziologica, comportamentul, distributia si dinamica organismelor. Temperatura atmosferica conditioneaza in mare masura existenta organismelor terestre, actionand asupra repartitiei lor pe suprafata globului.

Lumina. Viata organismelor este influentata de lumina prin trei aspecte: durata, intensitate si lungime de und[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biotopul

Temperatura, ca factor fizic, influenteaza structura, activitatea fiziologica, comportamentul, distributia si dinamica organismelor. Temperatura atmosferica conditioneaza in mare masura existenta organismelor terestre, actionand asupra repartitiei lor pe suprafata globului.

Lumina. Viata organismelor este influentata de lumina prin trei aspecte: durata, intensitate si lungime de unda. In natura, lumina provine de la Soare, ale carui radiatii globale (G) sunt formate din radiatii solare directe (S) si radiatii solare difuze (D), de unde G = S + D. Lumina solara este compusa din radiatii ultraviolete, cu lungimea de unda de 0,28 - 0,38μm; radiatii vizibile (fotosintezante) cu lungimea de unda de 0,38 - 0,78μm si radiatii infrarosii cu lungimea de unda de 0,78 - 3μm.

Variatiile ritmice ale intensitatii luminii, determina o anumita ritmicitate metabolica, fiziologica si comportamentala a lumii vii. Homocromia, umbra criptica, coloratia de avertizare, mimetismul, sunt influentate de asemenea de actiunea luminii si de adaptarea animalelor de a percepe culorile din mediu. Lipsa luminii in conditiile vietii subterane (pesteri, galerii) conduce la depigmentarea si atrofierea ochilor la numeroase populatii de animale.

Focul, ca factor ecologic influenteaza structura, dinamica si succesiunea biocenozelor afectate. Desi focul este considerat ca un factor distructiv, unele observatii au aratat ca in unele situatii el capata caracter de regim cu efecte ecologice complexe [necesita citare]. Efectele focurilor din savane asupra fertilitatii solurilor din regiunile tropicale raman un subiect mult controversat. In general, in aceste regiuni, incendiile determina cresterea potentialului productiv al solurilor, favorizand constituirea unui covor de graminee.

Focul a constituit factorul primordial al reducerii padurilor din tarile mediteraneene, fiind favorizat si de ariditatea estivala care caracterizeaza acesti biotopi. Perturbatiile microclimatice determinate de foc se traduc prin cresterea fluctuatiilor termice zilnice, modificarea compozitiei aerului (scade continutul de oxigen si creste cel de dioxid de carbon), majorarea pH-ului si cantitatii de elemente nutritive din sol, reducerea humusului si a capacitatii de retinere a apei.

Perturbatiile microclimatice determinate de foc se traduc prin cresterea fluctuatiilor termice zilnice, modificarea compozitiei aerului (scade continutul de oxigen si creste cel de dioxid de carbon), majorarea pH-ului si cantitatii de elemente nutritive din sol, reducerea humusului si a capacitatii de retinere a apei.Factori chimici.Azotul. Azotul elementar se afla in atmosfera in proportie de 78,44% (peste 3/4 din volum).

Sub aceasa stare, azotul nu exercita in mod obisnuit nici o actiune asupra majoritatii organismelor. Patrunderea sa in componentele biocenozei se realizeaza numai dupa ce a fost fixat de anumite microorganisme (de exemplu Rhizobium phaseoli, R. trifolii etc.), precum si prin metabolizarea unor compusi organici de catre plante si animale. Prezenta azotului in organismele vii este legata, mai ales de compozitia proteinelor, substante caracteristice vietii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.