Biomonitoring

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.88

nivel: Facultate

Informatiile obtinute pe baza sistemelor de supraveghere sunt stocate in baze de date, pentru a da posibilitatea realizarii unor comparatii in timp. Pe plan global exista mai multe retele de supraveghere a ecosistemelor sau doar a anumitor parametri abiotici. Aceste retele au o desime si o extindere variate si sunt dotate cu aparatura mai mult sau mai putin sofisticata. Cea mai extinsa retea de su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biomonitoring

Informatiile obtinute pe baza sistemelor de supraveghere sunt stocate in baze de date, pentru a da posibilitatea realizarii unor comparatii in timp. Pe plan global exista mai multe retele de supraveghere a ecosistemelor sau doar a anumitor parametri abiotici. Aceste retele au o desime si o extindere variate si sunt dotate cu aparatura mai mult sau mai putin sofisticata. Cea mai extinsa retea de supraveghere a ecosistemelor se afla in Europa.

Monitorizarea poate fi instrumentala sau biologica. Monitorizarea biologica sau biomonitoringul poate sa inlocuiasca sau sa completeze monitoringul instrumental. Biomonitoringul este de preferat monitorizarii instrumentale, in cazul in care nu se dispune de resurse financiare suficiente pentru amplasarea si intretinerea unui echipament sofisticat (cum este in general cazul in tarile in curs de dezvoltare sau subdezvoltate); el este foarte convenabil pentru cazurile in care se urmareste monitorizarea pe timp foarte indelungat a unor suprafete de mari dimensiuni.

Complementaritatea biomonitoringului rezida in faptul ca supravegherea instrumentala realizeaza masuratori instantanee si periodice legate, in general, de factorii abiotici, furnizand doar informatii cantitative, separat pentru fiecare dintre acestia; monitoringul biologic, in schimb, poate oferi indicatii despre variatia in timp, acumularea sau efectul interactiunii anumitor factori abiotici si despre raspunsul organismelor vii individuale sau al comunitatilor de organisme la modificarile mediului.

Bioindicatorii:Bioindicatorii sunt specii, populatii, sau ansambluri de specii care, datorita variabilitatii lor (biochimice, fiziologice, etologice sau ecologice), permit caracterizarea starii unui ecosistem si pun in evidenta, cat mai precoce posibil, modificarile natural sau antropice ale acestuia. Bioindicatori sunt organisme sau asociatii de organisme care raspund la incarcatura de poluanti schimbandu-si functiile vitale sau acumuland poluanti.

Ideea speciilor bioindicatoare este vehiculata inca din secolul trecut, cand a fost observata capacitatea indicatoare a lichenilor in ceea ce priveste compozitia, puritatea si umiditatea aerului. In a doua jumatate a secolului XX, cercetarile au vizat in general gasirea unor indicatori si punerea la punct de metode care sa ofere informatii legate de poluanti (ai aerului, solului, apelor).

Ulterior, pe masura aparitiei preocuparilor legate de alte tipuri de degradare a ecosistemelor, s-a cautat identificarea unor bioindicatori care sa ofere informatii legate de stabilitatea ecosistemelor, de mentinerea biodiversitatii, de gestionarea durabila a unor ecosisteme forestiere sau agricole (efectul anumitor masuri sau tehnici de gestionare asupra acestor ecosisteme), sau informatii legate de raspunsul ecosistemelor la modificarea globala a climei.

In ceea ce priveste indicatorii poluarii, acestia sunt de doua tipuri: specii sensibile, care indica prezenta unui poluant prin aparitia unor leziuni sau malformatii si specii acumulatoare, care concentreaza poluantul in corpul lor. Mai exista si o alta categorie, si anume specii care prolifereaza si devin abundente in zonele poluate.
Indicatorii poluarii pot fi animali sau vegetali, acestia din urma mai numerosi.

Bioindicatorii pentru poluare au ca avantaj, fata de monitorizarea instrumentala, faptul ca pot oferi un raspuns la efectul combinat al anumitor poluanti, spre deosebire de instrumente care masoara separat cantitatile fiecarui poluant si pot da indicatii, in urma analizei de tesuturi, legate de cantitati foarte mici de poluanti din mediu, precum si de evolutia poluantului in timp, pe perioade mai indelungate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.