Biomecanica lovirii mingii cu latul piciorului de pe loc

1x punct

categorie: Diverse

nota: 9.55

nivel: Facultate

In faza de pregatire, membrul inferior efectueaza o extensie in articulatia soldului, o flexie la genunchi si o flexie plantara a labei piciorului. Din punct de vedere biomecanic, aceasta miscare are rolul de a pune in tensiune lantul muscular care va efectua sutul. Ea exercita o tractiune asupra acestor muschi, care determina alungirea lor si, prin aceasta, acumularea unei energii potentiale nece[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biomecanica lovirii mingii cu latul piciorului de pe loc

In faza de pregatire, membrul inferior efectueaza o extensie in articulatia soldului, o flexie la genunchi si o flexie plantara a labei piciorului. Din punct de vedere biomecanic, aceasta miscare are rolul de a pune in tensiune lantul muscular care va efectua sutul. Ea exercita o tractiune asupra acestor muschi, care determina alungirea lor si, prin aceasta, acumularea unei energii potentiale necesare in faza urmatoare. In acelasi timp, alungirea muschilor are rolul de a crea imposibilitatea unei scurtari mai mari, ceea ce contribuie la cresterea lucrului mecanic efectuat. Este cunoscut faptul ca, din pozitia de repaus, un muschi se poate scurta cel mult cu 1/3 din lungimea sa (in contractie maxima). Daca este in prealabil alungit prin intindere, el se scurteaza 1/3 plus lungimea pe care a fost intins. Cu cat un muschi se poate scurta mai mult, cu atat lucrul mecanic este mai mare.

In faza de executie, de sut, membrul inferior executa o miscare viguroasa inainte si loveste mingea. Miscarea consta din flexia coapsei pe bazin, extensia genunchiului si flexia dorsala usoara in articulatia gleznei. Lantul muscular al sutului la fotbal este format deci din flexorii coapsei, extensorii genunchiului si flexorii dorsali ai labei piciorului. In cazul cand mingea este lovita cu partea din afara sau dinauntru a pantofului se executa si usoare miscari de pronatie sau supinatie ale labei.

Piciorul de sprijin este de regula usor flectat in toate articulatiile, aceasta pozitie fiind asigurata prin contractia dinamica, de cedare, a triplei extensii. Destul de frecvent, odata cu sutul se produce si o extensie la piciorul de sprijin, care este asigurata tot de lantul triplei extensii, insa prin contractia de invingere.
Din numeroasele procedee tehnice folosite in jocul de fotbal si inregistrate cu tehnici moderne (film, video) comentam cateva, insotindu-le de descrierea

Tehnica lovirii mingii cu latul
Latul este delimitat de articulatia degetului mare (policele), osul calcaiului (calcaneul) si patea interioara a osului gleznei( )Elanul va fi usor si relexat, pe directia mingii. Piciorul care executa lovitura este intors din sold in afara, in asa fel ca planul longitudinal al labei piciorului sa fie pe directia loviturii, genunchiul piciorului care executa lovitura fiind usor flexat; laba piciorului la 8-10 cm deasupra solului. Din aceasta pozitie, piciorul care executa lovitura este usor pendulat din sold spre spate, in timp ce celalat picior este situat langa minge (10-15cm) cu genunchiul usor flexat, laba piciorului cum spuneam mai devreme pe directia mingii. Pendularea piciorului de lovire nu trebuie sa fie exagerata 45As-50 unghi cu solul,trunchiul usor aplecat inainte, privirea fixata pe minge, bratul de pe partea opusa lovirii usor flexat, celalat pe langa corp pentru a asigura echilibrul.

Lovitura incepe prin pendularea piciorului de lovire, iar glezna si articulatia genunchiului vor fi incordate numai in momentul lovirii pentru a asigura un lant usor de parghie mai puternic. Lovitura propriu-zisa este urmata de insotire , pendularea cpiciorului continuiandu-si miscarea, prergatind scopul tactic al procedeului- pasa prin "da si du-te.

Mecanismul de baza
-Luarea pozitiei fata de minge;
-Pendularea piciorului care executa lovirea;
-Lovitura propri-zisa;
-Urmarirea mingii cu piciorul;

Biomecanica - se refera la actiunea pe care o au partile corpului in timpul executiei.Elanul - prin marimea sa determina distanta si forta de lovire.Piciorul de sprijin - pe linia mingii, cu varful orientat spre directia de lovire si usor flectat din genunchi
Piciorul de lovire - are trei faze : una de pendulare posterioara, momentul lovirii mingii si pendulare anterioara
Corpul- este usor aplecat, iar bratele au o actiune de echilibrare
Capul si privirea sunt indreptate concomitent asupra mingii si a terenului.Lovirea mingii cu piciorul (sutul), executata pe loc, este cea mai frecventa miscare folosita in jocul de fotbal.

Executia se efectueaza cu un picior, in timp ce celalalt serveste drept sprijin elastic. Piciorul de sprijin se afla in usoara flexie din toate articulatiile, prin contributia dinamica, "de cedare" a lantului triplei extensii. Piciorul de sut este dus mult inapoi prin actiunea lantului triplei extensii (format din extensorii coapsei, genunchiului si flexorii plantari). Datorita acestei miscari este pus in stare de tensiune lantul muscular care urmeaza sa efectueze lovitura.
Scopul acestei miscari pregatitoare este de a crea, prin intinderea lantului muscular care va actiona la executarea sutului, o alungire optima a muschilor si implicit cresterea lucrului mecanic efectuat. Urmeaza apoi, din aceasta pozitie, o contractie puternica, balistica, ce penduleaza energic piciorul spre minge.

Lantul muscular aratat mai sus depune un efort dinamic "de invingere", ce imprima piciorului o miscare accelerata pana la contactul cu mingea, careia ii transmite prin lovitura o mare energie cinetica. Eficienta loviturii la poarta depinde de viteza cu care mingea isi parcurge traiectoria, deci de forta loviturii. Ea mai depinde si de alti factori, cum ar fi: miscarile inselatoare pe care jucatorul le face spre a nu oferi portarului advers timpul necesar sa se orienteze in privinta directiei si traiectoriei.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.