Bioluminiscenta - celule emitatoare de lumina

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.33

nivel: Liceu

Prima explicație științifică a bioluminiscenței a fost elaborată de fizicianul Robert Boyle. Introducând sub un recipient un cotlet de vițel alterat care în întuneric degaja lumina a remarcat că stralucirea scade progresiv. Când aerul era lăsat să pătrundă sub recipient, lumina își recăpăta intensitatea. Se demonstra astfel că bioluminiscența este în strânsă legatură cu reacțiile chimice care[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bioluminiscenta - celule emitatoare de lumina

Prima explicație științifică a bioluminiscenței a fost elaborată de fizicianul Robert Boyle. Introducând sub un recipient un cotlet de vițel alterat care în întuneric degaja lumina a remarcat că stralucirea scade progresiv. Când aerul era lăsat să pătrundă sub recipient, lumina își recăpăta intensitatea. Se demonstra astfel că bioluminiscența este în strânsă legatură cu reacțiile chimice care încetează în absența oxigenului și că orice superstiție legată de acest fenomen nu-și găsea justificarea.

Abia în 1885 zoologul francez Raphael Dubois a descoperit cele două substanțe din corpul plantelor și animalelor care dau naștere la lumina printr-o reacție chimică. Aceste substanțe sunt luciferina si oxiluciferina.

Definiție
Bioluminiscența este procesul biologic de producere a luminii de către organismele vii. În organismele bioluminiscente se sintetizează o substanță fotogenă numită luciferina care sub acțiunea O2 și a enzimelor catalizatoare (luciferaze) se oxidează. Reacția este exoterma iar modificarea energiei libere este folosită pentru a excita o moleculă la o stare foarte bogată în energie. Pentru revenirea moleculei astfel excitate la starea de bază se produce o emisie de lumină.

Mecanismul chimic al bioluminiscenței
Luciferina și luciferaza au fost extrase din licuruci si cristalizate de către cercetatorii W.D. McElroy și colegii săi. În prima etapă luciferina LH2 și ATP reacționează pentru a forma luciferil adenilatul (LH2-AMP). Când acest complex este expus O2 luciferil adenilatul legat de enzimă este oxidat și se produce oxiluciferina care emite lumină când revene la starea de bază. Pentru fiecare moleculă de luciferină oxidată se emite o cuantă de lumină cu lungimea de undă de 490nm.

Organisme bioluminiscente
Cele mai spectaculoase manifestări ale bioluminiscenței le întâlnim la suprafața mării și sunt produse de organisme unicelulare cunoscute sub numele de noctiluci care cuprind protozoare din grupa flagelatelor si a radiolarilor. Lumina animală este o lumină rece care nu conține radiații infraroșii și ultraviolete. Lumina emisă de noctiluci își are originea în sfere microscopice ascunse în protoplasma periferică ce funcționează când șocul mecanic produs de mișcarea apei excită organismul. Se produc 20-30 de flash-uri pe secundă.

Soldații care au trecut prin războaie povestesc că citeau scrisorile de acasă noaptea, lângă copacii putrezi ai pădurilor unde își găsiseră sălașul hifele luminiscente ale unor ciuperci. Cea mai cunoscută, intâlnită și in țara noastră este gheba de copac Armillaria mellea la care partea luminoasă o formează cordoanele ramificate ale miceliului dezvoltate in lemnul copacului putred. La alte ciuperci, care cresc mai ales in regiunile calde lumina poate fi produsă si de pălărie.

Spectaculos este și mușchiul luminos, Schistostega osmundacea a cărui protonema prezintă celule cu membrana îngroșată. Această membrană concentrează lumina cât de slabă și o reflectă asupra grăuncioarelor de clorofilă care la rândul lor o radiază in jurul lor. Dintre animalele terestre licuricii sunt cei mai renumiți fabricanți de lumină. La aceste insecte traheile străbat aglomerarea de celule fotogene. Pe traiectul acestora se gasesc sfinctere musculare care pot micșora sau mări cantitatea de aer ce ajunge la celule și prin aceasta pot opri sau declanșa producția de lumină.

Francezul Dubois a realizat o cultură de fotobacterii, care a fost folosită ca o lampă cu lumină continua la expoziția internațională din anul 1900 de la Paris.La lumina ei rece se putea citi bine și chiar face fotografii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.