Biologia marina

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Planeta noastra a fost denumita pe buna dreptate "Planeta albastra" deoarece marile si oceanele acopera 70,8% din suprafata Pamantului (361.000.000 km2), in timp ce uscatului ii revin doar 29,2%. In emisfera nordica apele ocupa 60,7% din suprafata, iar in cea sudica 83%. S-a constatat ca in 19 cazuri din 20 oricarui punct de pe suprafata continentala a Pamantului ii corespunde la antipod o zona ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biologia marina

Planeta noastra a fost denumita pe buna dreptate "Planeta albastra" deoarece marile si oceanele acopera 70,8% din suprafata Pamantului (361.000.000 km2), in timp ce uscatului ii revin doar 29,2%. In emisfera nordica apele ocupa 60,7% din suprafata, iar in cea sudica 83%. S-a constatat ca in 19 cazuri din 20 oricarui punct de pe suprafata continentala a Pamantului ii corespunde la antipod o zona acoperita de apele Oceanului Planetar.

Suprafata continentala depaseste pe cea a Oceanului Planetar numai intre 40 si 70 lat. N, unde imensul bloc al Eurasiei si jumatatea nordica a Americii de Nord ocupa o arie mai extinsa decat a partii de nord a oceanelor Atlantic si Pacific, precum si intre paralelele 70-90 lat. S, unde Antarctida acopera mai mult de 3/4 din zona circumpolara sudica (fig. 1 harta). In zona Polului Nord, precum si intre paralelele 30-70 lat. S, suprafata ocupata de uscat este infima comparativ cu cea dominata de Oceanul Planetar.

Polul continental coincide cu micuta insula Dumet, din apropierea tarmului vestic al Frantei, la nord de largul estuar al Loarei, iar polul oceanic este situat in partea sud-estica a Noii Zeelande. Dar chiar si in "emisfera continentala" uscatul ocupa numai 47%, iar oceanul 53%, in timp ce in "emisfera oceanica" apele oceanice acopera 91%, fata de cele 9% ale uscatului

Volumul de apa al Oceanului Planetar este de 1.362.455.000 km3, adica aproximativ 75% din volumul intregii hidrosfere, iar adancimea medie a Oceanului Planetar este de aproximativ 3800 m. Daca intreaga suprafata a planetei s-ar nivela la o altitudine mijlocie, atunci apele marilor si oceanelor ar acoperi pamantul cu un strat de aproximativ 400 m adancime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.