Biografie Grigore Vieru

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.47

nivel: Liceu

Grigore Vieru
Tipareste “Duminica cuvintelor” la editura Lumina cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit „obligatorie“ in orice gradinita de copii.


1970 Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai carui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biografie Grigore Vieru

Grigore Vieru
Tipareste “Duminica cuvintelor” la editura Lumina cu ilustratii de Igor Vieru, o carte mult indragita de prescolari, care a devenit „obligatorie“ in orice gradinita de copii.


1970 Editura Lumina scoate de sub tipar Abecedarul, ai carui autori sunt Spiridon Vangheli, Grigore Vieru si pictorul Igor Vieru. S-a dat o lupta apriga de cineva ani pentru aparitia lui, lupta in care s-a an¬¬gajat si invatatorimea basarabeana, lucrarea fiind con¬siderata nationalista de catre autoritati.

Grigore Vieru
Apare volumul selectiv de versuri pentru copii “Trei iezi”. La numai citeva zile dupa aparitie, in urma unui denunt, este retras din librarii pentru poemul “Curcubeul” in care s-a gasit „ascuns“ - Tricolorul Rominesc.1971 La editura Cartea Moldoveneasca, in colectia Miorita, apare placheta Versuri, cu o prefata de George Meniuc.


1973 Grigore Vieru trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici. Participa la intilnirea cu redactorii revistei “Secolul XX”: Dan Haulica, ste¬fan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo serban, Tatiana Nico¬lescu.
Viziteaza, la rugamintea sa, manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Dra¬gomirna, Varatec.
Se intoarce la Chisinau cu un sac de carti. Mai tirziu poetul face urmatoarea marturisire: „Daca visul unora a fost ori este sa ajunga in Cosmos, eu viata intreaga am visat sa trec Prutul“.

Grigore Vieru
1974 Zaharia Stancu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, ii face o invitatie oficiala din partea Uniunii Scriitorilor, careia poetul ii da curs. Viziteaza Transilvania, insotit de poetul Radu Carneci.
Apare volumul de versuri lirice “Aproape” cu ilustratii color de Isai Carmu.


1975 La editura “Lumina” apare cartea pentru cei mici “Mama” ilustrata de Igor Vieru.1976 Editura “Lumina” lanseaza volumul “Un verde ne vede!”, pentru care poetului i se decerneaza Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978).


1977 La invitatia Uniunii Scriitorilor din Romania viziteaza, impreuna cu sotia, mai multe orase din Romania: Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi.
1978 Prin aparitia la editura Junimea din Iasi (director Mircea Radu Iacoban) a volumului “Steaua de vineri”, cu o binecuvantare de Nichita Stanescu, este rupta gheata tacerii intre scriitorii romani de pe ambele maluri ale Prutului.

Grigore Vieru
Apar “Clopoteii” - o culegere de cantece pentru copii de Iulia |ibulschi pe versuri de Grigore Vieru.
1980 Copiii de la gradinite se bucura de o noua aparitie — “Abecedarul pentru prescolari”

Albinuta -, ingenios ilustrat de tanarul pictor Lica Sainciuc.
“Fiindca iubesc”! - o noua culegere de versuri lirice, bine primita de cititori si de critica literara.
“Sa cresti mari!” - culegere de cantece pentru copii.


1981 La editura Albatros din Bucuresti (director Mircea Santim¬breanu), in colectia “Cele mai frumoase poezii”, apare o selectie din lirica poetului sub numele “Izvorul si clipa”, cu o prefata de Marin Sorescu.


Grigore Vieru
1982 Este lansat filmul muzical pentru copii “Maria Mirabela” al eminentului regizor Ion Popescu
Gopo. Autorul muzicii - Eugen Doga, autorul textelor pentru cantece - Grigore Vieru.Moare mama poetului, Eudochia. Inmor¬man¬tarea se face cu preot — lucru aproape condamnabil in acele timpuri.


1983 La editura “Literatura Artistica” din Chisinau apare cartea “Taina care ma apara”. Primele accente profund sociale in creatia poetului se fac simtite in poe¬mele “Un secol grabit”, “Imn globului pamantesc”, “Poetul”.


1984 Poetul isi aduna cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice in volumul “Scrieri alese”, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi.
Versurile noi pe care poetul le-a inclus in “Scrieri alese” (Ascultati, mai copii, Floarea soarelui, Despre fericire) au in majoritatea lor un caracter social.

De aici incolo, artistul, obligat de conditiile social-politice, devine un poet tribun. Intr-un interviu el martu¬riseste: „Eu sunt un poet liric, chiar tragic, prapastios. Abia astept ca lucrurile sa se reaseze in matca lor, pentru a reveni, la chemarea mea fireasca, la poezia lirica“.Apare un studiu semnat de Mihail Dolgan, “Creatia lui Grigore Vieru in scoala”.


1985 Poetul implineste 50 de ani. Doreste cu aceasta ocazie sa faca un spectacol literar-muzical la Palatul Octombrie (azi “Palatul National”). Spectacolul este interzis la cel mai inalt nivel.


1987 “Poftim de intrati” - o alta culegere de cantece pentru copii, realizata de aproape toti compozitorii basarabeni care scriu pentru copii. Pentru prima oara Grigore Vieru se lanseaza si ca autor de melodii pentru copii.La editura Literatura Artistica apare cartea de versuri, creionari, inter¬viuri, note, intitulata “Cel care sunt”.


1988 In saptamanalul “Literatura si Arta” apare primul text poetic post-belic tiparit in Basarabia cu litere latine semnat de Grigore Vieru.

I se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul lite¬raturii pentru copii: Diploma de Onoare Ander¬sen. In acelasi an apare cartea de versuri “Radacina de foc” la Editura Universul din Bucuresti (director Romul Munteanu). Culegerea Ramule-neamule cu muzica Iuliei |ibulschi pe versuri de Gri¬gore Vieru apare la editura Literatura Artistica.


1989 Este ales deputat al poporului. Adunand in jurul sau pe cei mai populari interpreti si compozitori de muzica usoara din Basarabia, poetul intre¬prinde un turneu in Moldova de peste Prut. Artistii sunt primiti cu lacrimi in ochi.Iese de sub tipar “Culegerea de versuri, cantece, aforisme si publicistica” - Cine crede.


1990 Grigore Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Romane. La editura Hyperion apare cartea pentru cei mici “Frumoasa-i limba noastra”.


1991 Membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii. La editura Orient-Occident din

Bucuresti apare volumul “Hristos nu are nici o vina!”, cu o prefata de Carolina Ilica si o postfata de Dumitru M. Ion.


1992 Academia Romana il propune pentru Premiul Nobel pentru Pace.
La Electrecord, Bucuresti, apare discul de cantece “Rasai”, realizat impreuna cu marii disparuti: Doina si Ion Aldea-Teodorovici.

Casa de discuri din Moscova scoate “Cantece” de Anatol Chiriac pe versuri de Grigore Vieru.La Electrecord apare discul “Versuri” in lectura autorului. I se confera titlul onorific “Scriitor al poporului din Republica Moldova”.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.