Bioetica si eutanasia in lumea occidentala secularizata. Studiu de caz in Olanda

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Pe de alta parte, tot ei sunt cei care au incurajat rolul medicinii ca stiinta menita a sluji viata, ba mai mult, unii dintre ei au fost chiar practicieni ai acestei stiinte, avand intotdeauna grija ca exercitarea acestei profesii sa fie permanent corelata cu adevaratele raporturi care ar trebui sa caracterizeze relatiile omului atat pe verticala, cu Dumnezeu, cat si pe orizontala, cu semenii.
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bioetica si eutanasia in lumea occidentala secularizata. Studiu de caz in Olanda

Pe de alta parte, tot ei sunt cei care au incurajat rolul medicinii ca stiinta menita a sluji viata, ba mai mult, unii dintre ei au fost chiar practicieni ai acestei stiinte, avand intotdeauna grija ca exercitarea acestei profesii sa fie permanent corelata cu adevaratele raporturi care ar trebui sa caracterizeze relatiile omului atat pe verticala, cu Dumnezeu, cat si pe orizontala, cu semenii.

Astfel, probleme ca cele legate de suferinta, de ingrijirea medicala in diferitele faze ale bolii, de sfarsitul vietii pamantesti primesc cu totul alte valente in contextul raportarii lor la actul caderii in pacat, dar si la rascumparare, mantuire si viata vesnica. De aceea, chiar din epoca apostolica vom intalni medici devotati vocatiei lor de slujitori ai sanatatii fizice, dar si ai celei spirituale, ca o conditie esentiala a adevaratei sanatati, cum a fost cazul Sfantului Evanghelist Luca, care, faptul de a fi slujitor al sanatatii fizice nu l-a impiedicat sa fie si marturisitor al Cuvantului Vietii. De asemenea, nu cred ca multa lume stie faptul ca primul transplant din istorie a fost efectuat in secolul al IV-lea de catre Sfintii Doctori Cozma si Damian. Grefand unui bolav piciorul cangrenat cu piciorul unui cadavru, ei au dovedit ca Biserica nu se opune acestei metode terapeutice.

"Rolul bioeticii de garant al moralitatii actului medical a inceput sa fie revendicat odata cu inceputul procesului de secularizare a societatii. Marea Schisma de la 1054 a marcat aparitia a doua traditii morale divergente, implicit a doua bioetici crestine, dar diferite. Din acest moment vorbim despre bioetici crestine, cu trasaturi specifice valorilor morale pe care le promoveaza. Tensiunea se accentueaza odata cu scindarea survenita in sanul bioeticii crestine occidentale prin Reforma din 1517, care a marcat inceputul unui proces continuu de diversificare, proces care va pune serioase probleme vis-a-vis de autoritatea moralei care sustine o anumita bioetica. Omul se afla in fata mai multor bioetici, incat ii vine greu sa o considere drept normativa pe una dintre ele, dar care sa aiba o autoritate permanenta.

Data fiind aceasta situatie, cu greu mai putem vorbi despre o bioetica crestina, de o bioetica ale carei principii sa nu fie doar vesmantul unui sistem filozofic, fara corespondente in planul vietii concrete, ci intrega atitudine a omului fata de problemele medicale sa reflecte tocmai angajamentul fiecaruia de a urma acele valori care-l situeaza in planul relatiei dialogale cu Dumnezeu, relatie orientata eshatologic" .

In acest context al diversificarii, uneori agresive a sistemelor bioetice crestine, unii dintre practicienii contemporani au simtit nevoia unei analize profunde pentru a identifica factorii care au condus la aceasta varietate de sisteme morale, care, la randul lor, au determinat conturarea bioeticilor specifice. in acest sens se inscrie si demersul medicului filozof american, convertit la ortodoxie, H.

Tristram Engelhardt jr.,care abordeaza problema in "The Foundations of Christian Bioethics", lucrare in care incearca sa descifreze motivele indepartarii bioeticii crestine contemporane de bioetica crestina a Bisericii primului mileniu, factorii care au determinat aceasta redefinire a problemei, precum si situatiile concrete care sunt solutionate atat de diferit, in functie de morala pe care o promoveaza sistemul respectiv.

Inca de la inceput se pune intrebarea: in ce termeni poate fi caracterizata bioetica crestina? Este vorba de o bioetica plurala sau particulara? Este vorba de o bioetica crestina in competitie cu o bioetica seculara? Daca avem in vedere existenta acesteia din urma, este ea solutia problemelor cu care omul contemporan se confrunta? Dar, oare, nu suntem la fel de indreptatiti sa admitem existenta unei bioetici seculare particulare si plurale in acelasi timp?

Daca ar fi sa analizam toate aceste categorii, am constata ca, de fapt, aceste patru tipuri de bioetica sunt marcate de interferente inevitabile in contextul unei societati care nu mai este demult crestina, ci postcrestina, intrucat "Occidentul candva crestin este acum postcrestin... Crestinismul occidental a devenit secular. Strict vorbind, crestinismul nu mai exista... intrucat politica sanatatii nu mai e religioasa ca orientare, bioetica crestina poate aparea in aceste imprejurari ca avand o semnificatie pur istorica. De aceea, daca vorbim despre existenta mai multor bioetici crestine, in functie de diversitatea Bisericilor crestine, in acelasi sens putem vorbi despre existenta mai multor bioetici seculare, in functie de argumentele de ordin rational care le sustin.

« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.