Bioetica si dreptul de a muri - demnitatea mortii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.95

nivel: Facultate

Din punct de vedere social este eutanasie si lipsa acordarii fondurilor necesare pentru asistenta medicala a bolnavilor cronici cu afectiuni patologice care necesita tratament medical indelungat, costisitor pana la sfarsitul vietii.Eutanasia poate fi clasificata dupa:mijloace utilizate si atitudinea bolnavului.

I. Dupa mijloacele utilizate poate fi:
1. Eutanasia activa consta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bioetica si dreptul de a muri - demnitatea mortii

Din punct de vedere social este eutanasie si lipsa acordarii fondurilor necesare pentru asistenta medicala a bolnavilor cronici cu afectiuni patologice care necesita tratament medical indelungat, costisitor pana la sfarsitul vietii.Eutanasia poate fi clasificata dupa:mijloace utilizate si atitudinea bolnavului.

I. Dupa mijloacele utilizate poate fi:
1. Eutanasia activa consta in actiuni care au ca finalitate suprimarea vietii dinmila, suprimare intentionata care poate fi realizata de apartinatorii sau apropiatii unui bolnav in mare suferinta.In aceasta categorie ar putea fi incadrat si suicidul asistat. Bolnavul este ajutat de medic sau de un membru al familiei, prin punerea la dispozitie a mijloacelor de oprire a vietii (medicamente, arme, etc.).

2. Eutanasia pasiva reprezinta suprimarea unui tratament corespunzator prelungirii vietii.Din punct de vedere etic, multi considera ambele categorii ca inacceptabile, insa,desi rezultatul este acelasi, eutanasia pasiva este de multe ori acceptata si juridic si medical.In practica medicala, datoria de a mentine viata cu orice pret intra in conflict cu datoria de a alina durerea, care uneori nu poate fi realizata prin mijloace curente.Eutanasia este acceptata in conditiile starii de moarte cerebrala cu incetarea ireversibila a functiilor creierului si EEG cu linie izoelectrica mai multe ore, in functie de legislatia tarii respective si de posibilitatea donarii de organe.

II. Dupa atitudinea bolnavului, eutanasia poate fi:
1. Voluntara in conditiile in care bolnavul are capacitatea de a aprecia consecintele si solicita eutanasia.Solicitarea bolnavilor incurabili de a li se opri atat tratamentul medicamentos(chiar si cel de sustinere a vietii), cat si a hranei si hidratarii artificiale, este o decizie personala, luata in momentul in care, constienti fiind, nu mai pot suporta suferinta.Ulterior, daca decesul intarzie, acestia solicita eutanasia.Asupra eutanasiei voluntare exista pareri contradictorii.

In timp ce unii au ca argument principiul autonomiei bolnavului, care ii da dreptul sa decida asupra propriei morti, altii considera ca nu se poate renunta la viata si ca acordarea consimtamantului asupra propriului deces este asemanatoare suicidului.In plus, un contra argument al celor care nu accepta eutanasia voluntara este acela ca, exprimarea dorintei bolnavului de suprimare a vietii poate fi pusa la indoiala mai ales cand este facuta in perioada exacerbarii durerii sau intr-un moment de depresie maxima.

Pentru medicul care a primit consimtamantul si solicitarea de eutanasiere, situatia este deosebit de delicata. Datoria medicului este de a actiona pentru apararea vietii si nu cea de a o suprima, chiar daca bolnavul si-a exprimat dorinta in acest sens.Dar, refuzul medicului de a da curs solicitarii bolnavului dornic de a curma viata in conditii insuportabile, inseamna nerespectarea autonomiei morale a acestuia, aspect cu care multi medici nu sunt de acord.

Cei care sunt de acord cu solicitarea bolnavilor de a fi eutanasiati recomanda totusi ca aceasta sa nu fie efectuata imediat dupa primirea solicitarii bolnavului, pentru a evita situatia solicitarii determinate de un imbold de moment, ce poate fi urmat ulterior de o retractare a intentiei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.