Bioetica

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

• Distinctia neta intre valorile etice (ethical values) care reintra in cultura umanista in sens larg, si faptele biologice (biological facts) se afla, dupa Potter, la baza acelui proces stiintifico - tehnologic lipsit de discernamant si care punea in pericol omenirea si insasi supravietuirii pe pamant. Din acest motiv, el va numi bioetica stiinta supravietuirii (science of survival). Instin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bioetica

• Distinctia neta intre valorile etice (ethical values) care reintra in cultura umanista in sens larg, si faptele biologice (biological facts) se afla, dupa Potter, la baza acelui proces stiintifico - tehnologic lipsit de discernamant si care punea in pericol omenirea si insasi supravietuirii pe pamant. Din acest motiv, el va numi bioetica stiinta supravietuirii (science of survival). Instinctul supravietuirii nu era suficient si aparea, in consecinta, necesitatea unei noi stiinte, bioetica.

• Bioetica, de asemenea, nu trebuia sa se focalizeze numai asupra omului, spune Potter, ci trebuia sa cuprinda si biosfera in intregul ei adica orice interventie stiintifica a omului asupra vietii in general.
• In afara acestui traseu al nasterii bioeticii, mai exista inca o "mostenire" ce trebuie luata in seama, mostenire care astazi a devenit preponderenta fata de cea a lui Potter, astfel incat W.T.Reich vorbeste despre o geneza "bilocata" a termenului de bioetica. in acei ani trebuie recunoscut impulsul puternic imprimat de un faimos obstetrician de origine olandeza, Andre Hellegers, angajat in cercetari in domeniul demografic si fondator al Kennedy Institute of Ethics.

El considera bioetica un fel de maieutica, o stiinta capabila de a reuni valori prin dialogul si confruntarea dintre medicina, filozofie si etica. Dupa Hellegers, deci, obiectul acestui domeniu de studiu nou il constituie aspectele etice implicate in practica clinica.
• Asa cum s-a afirmat, conceptia lui despre bioetica va fi in consecinta cea care va prevala. Bioetica va fi considerata de majoritatea oamenilor de stiinta ca o disciplina specifica capabila sa sintetizeze cunostintele medicale si pe cele etice.

• Community and Family Medicine ; apoi, Center for Population Research, deja present in cadrul universitatii din 1964 ; The Asian Bioethics Program, care-si propune sa evalueze implicatiile etice determinatede impactul cu dezvoltarea stiintifico-tehnologica in domeniulbioeticii in tarile din Asia ; The European Program in Profesional Ethics, care a desfasurat programe educative, intai in Germania si apoi in alte tari europene."Center for Bioethichs" si "Kennedy Institute" isi au sediul intr-o universitate , Georgetown - fondata de iezuiti in 1789 - care prin constitutie,este deschisa studentilor si cercetatorilor de orice confesiune religioasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.