Biocombustibilul

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.72

nivel: Facultate

Documentul s-a publicat la cateva zile dupa ce Organziatia Natiunilor Unite a avertizat ca biocombustibilii sunt mai utili pentru incalzire si producerea de energie, decat pentru transport. Biocombustibilii sunt considerati o posibila solutie pentru problema legata de schimbarile climatice, deoarece pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera. In activitatile noastre cotidiene cu timpul constata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biocombustibilul

Documentul s-a publicat la cateva zile dupa ce Organziatia Natiunilor Unite a avertizat ca biocombustibilii sunt mai utili pentru incalzire si producerea de energie, decat pentru transport. Biocombustibilii sunt considerati o posibila solutie pentru problema legata de schimbarile climatice, deoarece pot reduce emisiile de gaze cu efect de sera. In activitatile noastre cotidiene cu timpul constatatunci cand aprindem lumina, folosim un fierbator sau conducem masina - generam emisii de gaze cu efect de sera, care determina incalzirea globala.

Fenomenul presupune crearea unei bariere formate din gazele emise (precum dioxidul de carbon), care capteaza radiatia solara in interiorul atmosferei, incalzind suprafata Pamantului si modificand clima. Pentru ca incalzirea globala sa nu atinga limite periculoase, trebuie sa reducem drastic aceste emisii. UE s-a angajat sa scada emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 20% pana in 2020 (fata de nivelurile din anii 1990) si chiar cu 30%, daca se ajunge la un acord international satisfacator in acest sens.

Principalul instrument utilizat de UE pentru a combate schimbarile climatice este sistemul de comercializare a certificatelor de emisii. Tarile isi pot comercializa certificatele de emisii, cu conditia sa se incadreze in limita globala stabilita pentru Europa. Sistemul (primul de acest tip) le permite statelor participante sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera intr-un mod rentabil.

Acesta se aplica atat in statele membre ale UE, cat si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein. In prezent, acopera 10 500 de instalatii din sectorul energetic si industrial, responsabile pentru 40% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera din UE. Asadar, actiunile noastre pot avea un impact cu adevarat semnificativ. UE a extins obiectul acestui sistem, astfel incat sa includa mai multe gaze cu efect de sera, precum oxizii de azot (din ingrasaminte) si perfluorocarburile (rezultate din productia de aluminiu) si sa implice toate unitatile industriale care genereaza cote importante de emisii, precum centralele electrice.

In timp ce sistemul se limiteaza la anumite sectoare economice, politica europeana vizeaza si alte activitati generatoare de emisii de gaze cu efect de sera, precum agricultura, constructiile, gestionarea deseurilor si transportul. Fiecare tara participanta va avea un obiectiv national, astfel incat sarcina sa fie distribuita echitabil.

Desi aceste masuri ar putea fi suficiente pentru a garanta ca temperatura medie anuala la suprafata Pamantului nu va depasi nivelurile preindustriale cu mai mult de 2C, este nevoie de actiuni suplimentare pentru ca UE sa-si poata reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 50%, pana in 2050. Captarea si stocarea subterana a dioxidului de carbon reprezinta una dintre solutiile posibile.

UE promoveaza procesul de captare a dioxidului de carbon (CO2) din gazele emise in sectorul industrial si transportarea si injectarea acestuia in formatiuni geologice. Astfel ar putea fi contracarate atat efectele exploatarii carbunilor si gazelor naturale, cat si cele ale unor ramuri industriale generatoare de importante emisii de CO2, precum productia de ciment, siderurgia si petrochimia.

Uleiurile vegetale au fost primul combustibil, probat la sfarsitul secolului XIX in motorul cu compresor al lui Rudolf Diesel. De atunci si pana la inceputul anilor '50 ai secolului XX au fost intreprinse numeroase incercari de a inlocui partial sau integral motorina cu ulei vegetal. In 1990, in Germania a fost elaborata tehnologia de utilizare a uleiului bogat in acid iruc pentru a obtine esterul metilic, care ar putea fi intrebuintat de motoarele Diesel. In 1991, in Olmule (Austria) a fost data in exploatare prima fabrica din lume de producere a biocombustibilului ecologic pur. Revista "Eur Observer", din 2002, informeaza ca de-a lungul ultimilor 10 ani, producerea biocombustibilului in lume a sporit de zece ori.

De exemplu, in Republica Ceha au fost construite si date in exploatare 22 de fabrici care produc biodizelin. Un sir de tari din Europa au facut modificari in motoarele cu ardere interna, care permit utilizarea uleiului vegetal bogat in acid iruc in calitate de combustibil ce nu polueaza atmosfera. Comisia Uniunii Europene a aprobat directiva "Despre contribuirea la utilizarea biocombustibilului si a altor genuri de combustibil renovabile in transport".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.