Biochimie hormonala

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

In 1999 ,D.C Cojocaru sustine ca la acea vreme(1905),denumirea de hormon este justificata daca tinem cont de faptul ca nu se cunostea decat foarte putini reprezentanti ai acestei clase(secretina,adrenalina etc.)care manifestau actiunea de excitare.Mai tarziu ,dupa descoperirea altor hormoni,s-a demonstrat faptul ca actiunea lor nu consta numai in stimularea diferitelor procese din organism ci,des[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biochimie hormonala

In 1999 ,D.C Cojocaru sustine ca la acea vreme(1905),denumirea de hormon este justificata daca tinem cont de faptul ca nu se cunostea decat foarte putini reprezentanti ai acestei clase(secretina,adrenalina etc.)care manifestau actiunea de excitare.Mai tarziu ,dupa descoperirea altor hormoni,s-a demonstrat faptul ca actiunea lor nu consta numai in stimularea diferitelor procese din organism ci,deseori, le pot inhiba.
Dar,pentru ca termenul"hormon"a intrat deja in uz,el este folosit in continuare chiar daca denumirea generica a acestor compusi nu concorda deseori cu actiunea lor.

Hormonii reprezinta clasa de compusi chimici prin intermediul carora se realizeaza principala cale de comunicare intercelulara. Aceasta comunicare se impune la organismele pluricelulare deoarece este necesara coordonarea diferitelor functii ale unor celule indepartate. Din aceste considerente aceasta clasa de compusi chimici se mai numesc si mesageri,reglatori chimici sau molecule semnal fiind sintetizati si eliberati de anumite celule si care transporta o anumita informatie de la o celula la alta. Pentru acelasi hormon, diferite celule pot raspunde diferit, in functie de receptorul hormonal cu care a interactionat hormonul.

Coordonarea raspunsurilor diverselor celule la semnalele venite din exterior (sau interior) se face atat de sistemul hormonal cat si de
sistemul nervos. Comunicarea nervoasa se face intr-un timp foarte scurt (milisecunde) pe cand comunicarea hormonala se face intr-un timp mai indelungat (secunde, minute sau chiar ore), dar ambele sisteme opereaza cu ajutorul moleculelor semnal. Sistemul format din hormonii produsi de glandele endocrine si tesuturile (celulele) tinta alcatuiesc sistemul endocrin, sistem ce asigura comunicarea intre diferite tesuturi (celule) componente ale organismului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.