Biochimia dinamica

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Succesiunea de reactii ale scotoreactiei constituie ciclul Benson-Calvin.Daca aspectul fundamental diferit al fotosintezei, fata de alte procese biochimice, il constituie folosirea energiei luminoase pentru a scinda fotolitic apa, a reduce NADP si pentru a stoca energia luminoasa sub forma de energie chimica in ATP, reactiile scotoreactiei incepand de la metabolitul acid-3-fosfogliceric sunt asema[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Biochimia dinamica

Succesiunea de reactii ale scotoreactiei constituie ciclul Benson-Calvin.Daca aspectul fundamental diferit al fotosintezei, fata de alte procese biochimice, il constituie folosirea energiei luminoase pentru a scinda fotolitic apa, a reduce NADP si pentru a stoca energia luminoasa sub forma de energie chimica in ATP, reactiile scotoreactiei incepand de la metabolitul acid-3-fosfogliceric sunt asemanatoare celor produse in ficatul organismelor animale.

Singura etapa caracteristica organismelor vegetale este formarea metabolitului acid 3-fosfogliceric, care implica asimilarea CO2 de catre pentoza ribulozo-1,5-difosfat, prin intermediul celei mai raspandite proteine de pe planeta-ribulozo-1,5-difosfatcarboxilaza.
Sase molecule de ribulozo-1,5-difosfat (30 de atomi de C in total) si sase molecule de CO2 (6 atomi de C) reactioneaza formand 12 molecule de acid 3-fosfogliceric (36 de atomi de C). Dintre acestea, 2 molecule (2 C3) sunt utilizate pentru a stoca glucide hexoze (C6). Cele 10 molecule de acid fosfogliceric ramase (30 atomi de C) produc 6 molecule de ribulozo-1,5-difosfat (30 atomi de C).

Secventa de reactii este complexa si implica glucide pentoze, trioze, hexoze, care se transforma prin reactii de aldolizare, de transcetolizare, etc, biocatalizate de enzime specifice.Zaharoza (zaharul) este prima diglucida aparuta in procesul de fotosinteza si este usor asimilata de plante. Zaharoza se poate biosintetiza in cantitati mici din ester glucozo-1-fosfat si fructoza, sub influenta biocatalitica a enzimei zaharozofosforilazei, prin elimi-narea unei molecule de acid fosforic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.