Bill Gates - un lider carismatic

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

E perfect. Daca admitem ca leadershipul este despre capacitatea de a atrage alti oameni, de a-i face sa te urmeze, atunci aceasta abilitate (sau talent, daca sunteti mai degraba de parerea ca este innascut, nu facut) are doua componente esentiale: o viziune atragatoare, credibila, despre viitor si capacitatea de a o comunica, de a o "vinde" celorlalti. Aceasta din urma capacitate nu e un atribut r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bill Gates - un lider carismatic

E perfect. Daca admitem ca leadershipul este despre capacitatea de a atrage alti oameni, de a-i face sa te urmeze, atunci aceasta abilitate (sau talent, daca sunteti mai degraba de parerea ca este innascut, nu facut) are doua componente esentiale: o viziune atragatoare, credibila, despre viitor si capacitatea de a o comunica, de a o "vinde" celorlalti. Aceasta din urma capacitate nu e un atribut rational, pentru ca fenomenul de a atrage pe altii (sau de a fi atras, daca-l privim de pe cealalta parte) nu e unul rational ci pur emotional.

Din ratiuni care se pierd in negura preistoriei, ceea ce ne atrage la conducatori e capacitatea lor de a fi in acelasi timp si impreuna cu noi si in afara noastra, mai buni decat noi. Asta e platforma pe care se construieste atractia lor: o platforma de valori comune. Pe ea se ridica puterea de a ne face sa traim intens viziunea lor de viitor.
Charismaticii sunt iubiti si urmati. Charisma nu e un fel de sarm frivol si cam flusturatic de filfizoni fara baza reala, asa cum pare sa fie inteleasa de multi oameni. Ea e calitatea de a fi aproape de cei din jur, de a empatiza cu emotiile lor si de a-i face sa rezoneze la mesajele tale.

Oamenii charismatici sunt autentici, indrazneti, echilibrati, umani, calzi, provocatori, speciali. Charsima este un atribut cu care te nasti, dar pe care il poti exersa si imbunatati de-a lungul timpului.
Etimologic, cuvantul "charisma" provine de la zeita greaca Charis, care era de o frumusete si o bunatate extraordinara. In timp, semnificatiile cuvantului s-au extins notiunea de "charisma"referindu-se la magnetism, intensitate, vivacitate.Termenul "charisma" este folosit in special cu notiunea de lider. Potrivit specialistilor exista 4 caracteristici generale ale liderilor charismatici:

- au o viziune puternica si limpede si stiu cum sa o prezinte catre publicul tinta;- stiu cum sa isi expuna viziunea astfel incat probemele devin aparente, iar solutiile propuse nu sunt doar justificate, ci si dezirabile; au credibilitate, profesionalismul si viziunea necesare pentru a propune schimbari fata de vechile traditii;
- conduc prin puterea exemplului motivand astfel publicul sa ii urmeze.
Liderul charismatic este cel care isi cunoaste mesajul, care decide foarte clar ce vrea sa obtina inainte de a comunica acest lucru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.