Bibliografie Ion Luca Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.98

nivel: Liceu

La 12 martie 1885, s-a nascut Mateiu, fiul natural al Mariei Constantinescu, functionara la Regie, cu Caragiale, care il declara la oficiul starii civile.In 1871, Caragiale a fost numit sufleor si copist la Teatrul National din Bucuresti, dupa propunerea lui Mihail Pascaly. L-a cunoscut pe Eminescu cand tanarul poet, debutant la Familia, era sufleor si copist in trupa lui Iorgu. Din 1873 pana in 1[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bibliografie Ion Luca Caragiale

La 12 martie 1885, s-a nascut Mateiu, fiul natural al Mariei Constantinescu, functionara la Regie, cu Caragiale, care il declara la oficiul starii civile.In 1871, Caragiale a fost numit sufleor si copist la Teatrul National din Bucuresti, dupa propunerea lui Mihail Pascaly. L-a cunoscut pe Eminescu cand tanarul poet, debutant la Familia, era sufleor si copist in trupa lui Iorgu. Din 1873 pana in 1875, Caragiale a colaborat la Ghimpele cu versuri si proza, semnand cu initialele Car si Policar (Sarla si ciobanii, fabula antidinastica).

La 7-8 ianuarie 1889 s-a casatorit cu Alexandrina Burelly, fiica actorului Gaetano Burelly. Din aceasta casatorie vor rezulta mai intai doua fete: Ioana (n. 24 octombrie 1889) si Agatha (n. 10 noiembrie 1890), care se sting de timpuriu din cauza tusei convulsive sau a difteriei (la 15 iunie respectiv 24 martie 1891)[5]. La 3 iulie 1893 i se naste un fiu, Luca Ion.

In 1889, anul mortii poetului Mihai Eminescu, Caragiale a publicat articolul In Nirvana. In 1890 a fost profesor de istorie la clasele I-IV la Liceul Particular Sf. Gheorghe, iar in 1892 si-a exprimat intentia de a se exila la Sibiu sau la Brasov. La 24 februarie 1903 a avut o incercare de a se muta la Cluj, insa in luna noiembrie si-a stabilit domiciliul provizoriu la Berlin. La 14 martie 1905 s-a stabilit definitiv la Berlin.

Inceputul activitatii jurnalistice a lui Caragiale poate fi datat, cu probabilitate, in luna octombrie 1873, la ziarul Telegraful, din Bucuresti, unde ar fi publicat rubrica de anecdote intitulata Curiozitati. Apropierea de ziaristica este confirmata, cu certitudine, odata cu colaborarea la revista Ghimpele, unde si-ar fi semnat unele dintre cronici cu pseudonimele: Car si Policar, in care sunt vizibile vioiciunea si verva de buna calitate. Numele intreg ii apare la publicarea de la 1 octombrie 1874 a poemului Versuri in Revista contemporana.

In numarul din luna decembrie 1874 al revistei, numele lui Caragiale a aparut trecut printre numele scriitorilor care formau "comitetul redactional". Un moment esential l-a constituit colaborarea la Revista contemporana, la 4 octombrie 1874, cu trei pagini de poezie semnate I. L. Caragiale. Gazetaria propriu-zisa si l-a revendicat insa de la aparitia bisaptamanalului Alegatorul liber, al carui girant responsabil a fost in anii 1875 - 1876. In lunile mai si iunie 1877, Caragiale a redactat singur sase numere din "foita hazlie si populara", Claponul. Intre anii 1876 si 1877 a fost corector la Unirea democratica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.