Betia de cuvinte

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.60

nivel: Gimnaziu

El a văzut mai multe maimuțe în această stare și ne dă o descriere foarte hazlie despre purtarea lor și despre grimasele ciudate ce le făceau.
A doua zi erau foarte rău dispuse și mahmure, de durere își țineau capul cu amândouă mâinile și înfățișau o privire din cele mai duioase. Dacă li se oferea bere sau vin, se depărtau cu dezgust, dar le plăcea mult zeama de lămâie. O maimuță americană[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Betia de cuvinte

El a văzut mai multe maimuțe în această stare și ne dă o descriere foarte hazlie despre purtarea lor și despre grimasele ciudate ce le făceau.
A doua zi erau foarte rău dispuse și mahmure, de durere își țineau capul cu amândouă mâinile și înfățișau o privire din cele mai duioase. Dacă li se oferea bere sau vin, se depărtau cu dezgust, dar le plăcea mult zeama de lămâie. O maimuță americană, un ateles, după ce se îmbătase o dată cu rachiu, n-a mai vrut să-l mai bea și a fost, prin urmare, mai cuminte decât mulți oameni.” (Ch. Darwin, Descendența omului și selecțiunea sexuală). Va să zică plăcerea noastră pentru amețeala artificială, produsă prin plante și preparatele lor, este întemeiată pe o prepoziție strămoșească, comună nouă cu celelalte rudenii de aproape, cu maimuțele de exemplu, din al căror neam ne coborâm.”

Acest studiu reprezintă, deopotrivă, modelul unei analize stilistice laborioase care disecă fiecare exemplu, dar și al unui pamflet care, prin comparația pe care o face chiar de la început, caută să înscrie obiectul atacului său într-o zonă ridicolă.
Titu Maiorescu avea, din toate punctele de vedere, autoritatea să ducă această ofensivă, deoarece stilul scrierilor sale, în mare majoritate polemice, împotriva atâtor direcții greșite ale culturii noastre din acea vreme, vădește rigoare, economie de mijloace, rostiri sentențioase, un vocabular care nu ceda curentelor lingvistice artificiale din acea vreme.

Toate aceste înzestrări au făcut ca ceea ce a scris atunci Titu Maiorescu să capete valoarea unor adevăruri cu caracter peren. Un exemplu îl reprezintă textul în care a fost formulată ceea ce s-a numit de atunci (din 1868) și a rămas până în prezent ,teoria fără fond". Expusă în studiul “În contra direcției de astăzi în cultura română”, demonstrarea teoriei care a marcat gândirea socială românească ocupă un spațiu extrem de restrâns, fiind un model de conciziune, de esențializare stilistică. Frazele au o simetrie perfectă în alcătuirea lor riguroasă, repetițiile au o valoare stilistică , ca apoi să se arate, ca o încununare negativă, la ceea ce s-a ajuns. Exemplele sunt luate din viața de fiecare zi, sunt concrete, și accentuările prin câteva cuvinte vin să pună în evidență o stare de fapt ce nu poate să fie contestată.

Cea de-a doua reacție împotriva stilului artificial, grandilocvent, a “beției de cuvinte", a vocabularului prețios și pretențios, împovărat de expresii și cuvinte preluate fie din latină, fie din limbi străine, a fost de esență satirică și aparține lui Caragiale. Se integrează universului parodic al marelui scriitor și va fi studiat la capitolul celui ce are o importanță covârșitoare în evoluția stilisticii presei românești.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.