Bernardino Ramazzini

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.48

nivel: Facultate

Bernardino Ramazzini s-a nascut intr-o perioada de tulburari in Europa, la 3 noiembrie 1633. In Italia tribunalul de inchizitii au interzis invataturile lui Galileo Galilei. Nordul Europei alpine era distrus de Razboiul de 30 de ani.

Fiu de burghezi

Ramazzini era fiul lui Bartolomeo si al Catarina Ramazzini, un cuplu respectat de burgezi. Dupa ce si-a primit prima sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bernardino Ramazzini

Bernardino Ramazzini s-a nascut intr-o perioada de tulburari in Europa, la 3 noiembrie 1633. In Italia tribunalul de inchizitii au interzis invataturile lui Galileo Galilei. Nordul Europei alpine era distrus de Razboiul de 30 de ani.

Fiu de burghezi

Ramazzini era fiul lui Bartolomeo si al Catarina Ramazzini, un cuplu respectat de burgezi. Dupa ce si-a primit prima sa educatie in Jesuits, in 1652 el a intrat in Universitatea din Parma, care a fost fondata Duke Rainutio I in 1599. Dupa studierea filosofiei timp de trei ani, el si-a inceput studiile medicale in 1655. In 1659 el devine doctor in filosofie si medicina din Parma. Apoi el s-a dus in Rome pentru a continua studiila sale la Antonio Maria Rossi (1588-1671), fiul lui Gerolamo Rossi, medicul lui Papa Clemens VIII. Putin e cunoscut despre viata lui Ramazzini in Rome, dar se stie cu siguranta ca cunostintele care le-a acumulat in acest oras au fost foarte importante la viitoarele sale lucrari in medicina profesionala, “De morbis artificum diatriba” .

Pe linga experimentele lui Ramazzini, Antonio Maria Rossi i-a obtinut de asemenea un loc de medic in Canino, o provincie saraca la nord de Statul Papal cam la o zi de mers pe jos. Aceasta zona era imbibata de malarie, si Ramzzini s-a imbolnavit. Mutindu-se in Marta, un alt orasel din aceeasi provincie, conditiile sale s-au imbunatatit, dar curind el s-a mutat in orasul sau natal din Carpi. Aici el a gasit timp de ocupatie intelectuala, ca lectura literaturii antice.

Profesor la Modena

In 1671 Ramazzini a parasit provincia Carpi si s-a mutat in Modena, unde a intimpinat multe piedici de stabilire in academie. Totusi, in 1682, Duke Francesco II de Modena l-a numit raspunzator la intemeierea unui department medical in universitate si l-a numit professor de “medicinae theoricae.”

In urmatorii ani el a lucrat cu colegii sai Francesco Torti (1658-1741), si de asemenea a citit lectiile de practica medicala, cu toate ca Torti formal era singurul responsabil de medicinae practicae.

In Modena Ramazzini a dus o munca asidua si s-a caracterizat prin numeroase scrisori cu unii din cei mai invatati oameni de pe acele timpuri. El comunica cu Marcello Malpighi (1628-1694), Antonio Valisnieri (1661-1730), Giovanni Batista Morgagni (1682-1771), Giovanni Maria Lancisi (1654-1720), Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz (1646-1716) si cu alti contemporani.

Ca multi medici renumiti contemporani, Ramazzini era o peroana multilaterala - clinician, epidemiologist, sanitarian, poet, filosof si profesor. La Modena el era un cetatean deosebit. Datorita reputatiei sale, in 1693 el a fost acceptat ca membru al Academia Caesareo-Leopoldina naturae curiosorum din Germani, cunoscut sub numele de Hippocrates III. El a fost primul membru Italian in aceasta societate.

Lucrarile sale

In anii 1690 Ramazzini a facut primele lucrari epidemiologice care l-au facut faimos peste hotarele Italei. Prima din ele a fost De constitutione anni M. DC.LXXXX (1690). In ea Ramazzini da descrirea bolilor epidemice a oamenilor si animalelor in ariile rurale din jurul Modenei. Ramazzini a evaluat cauzele bolilor epidemice dupa principiile lui Hippocrates, bazate pe pamint, climat, apa, si deasupra tuturor-aerul. Studiile sale au inclus in special malaria (1690-1695).

Dupa o lucrare pe apele Modenei in 1694, in 1698 el a publicat despre minele de ulei din Monte Zibino. Aceasta era o continuare a lucrarii incepute inca din 1462 de la initiativa ducelui Borso d’Este si a continuat Francesco Ariosto, a carui manuscript s-a tiparit in 1690. Nesatisfacut de cunostintele vechi, Ramazzini a investigat problema de unul singur, aducind cu totul noi idei, printre altele si valoarea terapeutica a petrolului.

Bolile profesionale

Se stie cind Ramazzini a inceput lucrul sau asupra De morbis artificum diatriba(Bolile lucratorilor), dar e stiut de asemenea ca el a citit lectii pe aceasta tema in jurul anilor 1690. Publicata in 1700, aceasta este prima lucrare pe bolile profesionale.

De morbis artificum diatriba a schitat intimplarile de iritare chimica, praf, metale, si alti agenti abrazivi riscanti in 52 ocupatii. Printre ele minerii, olar, luptator, fermieri, surorile medicale, soldati, si altii. El a vorbit chiar si despre mintile suprasolicitate la oamenii invatati. La stabilirea etiologiei, tratamentului si prevenirii acestor boli Ramazzini de multe ori se intoarce la Hippocrates, Celsus, si Galen, si dupa sumarea observatiilor lor, relateaza propriile experiente despre diferite boli. Ramazzini s-a ocupat chiar si de bolile profesionale a femeilor. In aceasta categorie el recomanda precautia la infectiile sifilitice, deasemenea curatenia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.