Belgia si olanda

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.33

nivel: Liceu

     Belgia      În 1830, Belgia a devenit stat independent, iar în timpul celor doua Razboaie Mondiale a fost ocupata de Germania. În ultima jumatate de secol a prosperat ca tara moderna cu o tehnologie moderna, fiind membru NATO si al UE.     Steagul Belgiei a fost re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Belgia si olanda

     Belgia      În 1830, Belgia a devenit stat independent, iar în timpul celor doua Razboaie Mondiale a fost ocupata de Germania. În ultima jumatate de secol a prosperat ca tara moderna cu o tehnologie moderna, fiind membru NATO si al UE.     Steagul Belgiei a fost recunoscut oficial în 1831, ceea ce semnifica recunoasterea Belgiei ca stat independent. Asezarea verticala a culorilor este preluata de la steagul Frantei.     Detalii legate de tara      Belgia este o tara industrializata, putin mai mare decât US Statele Maryland. Brussels, capitala tarii este unul din orasele lumii recunoscut prin arhitectura sa, moda si mâncare.     Numele oficial: Regatul Belgiei (Kingdom of Belgium);

     Capitala tarii: Brussels;     Clima: Curentul Golfului produce conditii schimbatoare cu nori de ploaie în zile obisnuite. În partea centrala a tarii vara este temperata, iar iarna rece.

     Locatia: în Vestul Europei, marginita de Marea Nordului, între Franta si Netherlands

     Latitudine/longitudine: 50050N, 4000E;

     Limba: Olandeza 58%, Franceza 32%, Germana 10%;

     Moneda oficiala: Euro (EUR), introdusa oficial la 01.01.2002, vechea moneda francul belgian;

     Religia: catolica 75%, protestanta 25%;

     Populatia: 10.185.000 locuitori;

     Structura populatiei: între 0-14 ani: 17,48%

      Intre 15-64 ani : 65,57% ;

      65 ani si peste : 16,95% (structura verificata in 2001).

     Rata cresterii populatiei: 0,16%

     Rata natalitatii : 10,74 nasteri/1.000 locuitori

     Rata mortalitatii : 10,1 morti / 1.000 locuitori

     Rata migrarii: 0,97 migranti/1.000 locuitori

     Rata mortalitatii infantile : 4,7 decese/1.000 nascuti vii

     Suprafata: 32.820 km2 (12.672 mile2);

     Utilizarea suprafetei: teren arabil 24%;

      Teren cultivat în permanenta: 1%;

      Fânete: 20%;

      Paduri: 21%

      Altele: 34%.

     Mediul înconjurator: mediul înconjurator este expus la o presiune continua din cauza activitatilor umane, cum ar fi: urbanizarea, densitatea retelei de transport, industria intensa animala, poluarea aerului si a apei au, de asemenea repercusiuni asupra tarilor vecine, ceea ce conduce la o serie de responsabilitati in implementarea unor masuri de protectie a mediului înconjurator.

     Forma de guvernamânt: Parlament democrat federal sub monarhie constitutionala.

     Legislativ: Parlamentul este bicameral si contine Senatul (71 de membrii dintre care 40 sunt alesi direct de catre populatie, iar restul de 31 sunt alesi indirect; mandatul membrilor este de 4 ani) si Camera Deputatilor ( 150 membrii, care sunt alesi direct de populatie; tot pentru 4 ani).

     Industria: produse metalice si motoare, industria asamblarii vehiculelor, procesarea alimentelor si industria racoritoarelor, industria chimica, textila, sticla, petrol si carbuni.

     Relieful: Este o tara neteda, deluroasa, iar în Regiunea Ardennes exista paduri. Principalele râuri sunt: Schelde si Meuse.

     Tara este divizata în 10 provincii si Brussels.     Olanda      Deseori se fac confuzii legate de Olanda. Foarte multi numesc Olanda "Netherlands", dar nu este acelasi lucru. Olanda este doar o mica parte din Netherlands, cum ar fi Dakota, Carolina si Virginia.     Exista doua Olande: "Olanda de Nord" (capital este Haarlem) si "Olanda de Sud" (capitala este Haga). Olanda a fost aproape din totdeauna un stat independent.

     

Motivele principale ale razboiului din cadrul Netherlands-ului au fost diferentele de religie, disputele privind taxele si faptul ca unele orase au dorit sa devina independente.

     

În cele din urma partea sudica a Netherlands-ului s-a predat, fiind astfel ocupata de forte straine pâna în 1830. Aceasta zona este numita în prezent Belgia. Partea de nord a lupta si a câstigat, formând în prezent Regatul tarilor de Jos (Olanda, Drente, Groningen, Friesland, Gelderland, Zeenland si Utrecht).

      În concluzie, Olanda si-a obtinut independenta cu mult timp înainte, iar numirea Tarilor de Jos "Olanda", e cum ar fi sa numim Marea Britanie "Scotia" sau "Wales".      Regatul tarilor de Jos a fost format în 1815. În 1830 Belgia s-a separat si a format un regat. Desi Regatul tarilor de Jos a ramas neutru în Primul Razboi Mondial, a suferit o brutala invazie germana în cel de-al II lea Razboi Mondial. Netherlands este un mare exportator de produse agricole, precum si unul din fondatorii NATO.      Steagul Olandei a fost recunoscut la 19 Feb 1937. Albastrul si albul, de-a lungul culorii portocaliu, au fost culorile uniformei purtate de Printul Olandez, William de Orange. Mai târziu, la jumatatea secolului al XVII lea, portocaliul a fost înlocuit cu rosu - culoare oficiala - deoarece portocaliul folosit în vopsirea steagurilor era foarte instabil si avea tendinta sa devina, în timp, rosu.      Detalii legate de tara      Intr-o continua lupta cu marea, pentru a salva pamântul, Olanda a condus un vast imperiu comercial mondial. În prezent prosperitatea provine de la flori, produse electronice, ulei si agricultura.

     Numele oficial: Regatul tarilor de Jos (Kingdom of The Netherlands);

     Locatia: Vestul Europei, marginita de Marea Nordului, Belgia si Germania;

     Capitala tarii: Amsterdam;

     Clima: Conditii marine temperate cu veri racoroase si ierni temperate.

     Latitudine/longitudine: 52030N, 5045E;

     Limba: limba oficiala este Olandeza, în Friesland se vorbeste Fries - a, iar în Provincia Limburg este folosit un dialect;

     Moneda oficiala: Euro (EUR), introdusa oficial la 01.01.2002;

     Religia: catolica, protestanta, altele;

     Populatia: 15.878.000 locuitori;

     Structura populatiei: 0 - 14 ani: 18,38%;

      15 - 64 ani: 67,9%;

      65 ani si peste: 13,72%.

     Rata de crestere a populatiei: 0,55%;

     Rata natalitatii: 11,85 nasteri/1.000 locuitori;

     Rata mortalitatii: 8,69 decese/1.000 locuitori;

     Rata neta a migrarii: 2,34 migrari/1.000 locuitori;

     Rata mortalitatii infantile: 4,37 decese/1.000 nascuti vii

     Suprafata: 33.920 km2 (13.097 mile2);

     Utilizarea suprafetei: teren arabil 25%;

      Culturi permanente 3%;

      Fânete 3%;

      Paduri: 8%;

      Alte utilizari: 39%.

     Legislativ: exista 2 Camere: Prima Camera (75 membrii alesi de consilierii celor 12 Provincii pe o perioada de 4 ani) si A II a Camera (150 membrii alesi în mod direct de populatie pe o perioada de 4 ani);

     Industria: agroindustria, productia de motoare, masini electrice si echipamente, chimicale, petrol, constructii, microelectronica, pescuit.

      Relieful: tara este neteda, fiind în medie cu aproape 37 deasupra nivelului marii. O foarte mare parte din pamânt este sub nivelul marii, cu încercari de recuperare, fiind protejat de 1.500 mile de diguri. În partea de sud a tarii exista câteva dealuri.

     Tara este divizata în 12 provincii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.