Belarus

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.29

nivel: Liceu

Geografia

Statul Belarus este așezat în Europa răsăriteană.Limite: Lituania, Letonia în nord, Rusia în nord și est, Ucraina în sud,Polonia în vest.

Geografia fizică

Belarus nu are ieșire la mare.Relieful său este lipsit de contraste,rezultat al acțiunii calotei glaciare cuaternare.Predomină câmpia,presărată cu culmi morenice, altitudinea fiind de 350 m [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Belarus

Geografia

Statul Belarus este așezat în Europa răsăriteană.Limite: Lituania, Letonia în nord, Rusia în nord și est, Ucraina în sud,Polonia în vest.

Geografia fizică

Belarus nu are ieșire la mare.Relieful său este lipsit de contraste,rezultat al acțiunii calotei glaciare cuaternare.Predomină câmpia,presărată cu culmi morenice, altitudinea fiind de 350 m în nord și 150m în sud, despărțite de adâncituri în care se găsesc lacuri.Caracteristică este prezența unor întinse teritorii mlăștinoase în sud (pe Pripet).Există circa 4000 de lacuri.Ape:
Niprul,care traversează Belarus de la nord la sud și se varsă în Marea Neagră;afluenții:
Berezina și Pripetul (Pripiat).Dvina de Vest (Nemanul) și Bugul de Vest se varsă în Marea Baltică.Între Nipru și Bugul de Vest este un canal navigabil.

Clima

Clima este temperat-continentală,răcoroasă și umedă;o tranziție dintre cea excesivă din est și cea oceanică din vest.Precipitațiile sunt de 500-650mm/an.

Floră și faună

Teritoriul Belarusiei este împădurit în parte (păduri de foioase);pe valea Berezinei și în zonele mlăștinoase din Pripet/Pripiat.Pe terenurile nisipoase din câmpie cresc păduri de pin (populate de animale sălbatice).Fauna: ursul brun,vulpea,iepurele,elanul,vidra.În Rezervația Parcului Național de la granița cu Polonia se găsește zimbrul.

Populația

Populația este formată din bieloruși 79%;ruși,polonezi,ucraineni,evrei.În zona capitalei populația este cea mai concentrată;cea mai puțin densă este în zona mlăștinoasă din sud.
Rata natalității este de 15%;a mortalității de 10%.Rata populației urbane este de 63%.

Economia

Belarus și-a declarat independența de URSS în august 1991 și de atunci economia a intrat în declin din cauza lipsei materiilor prime pentru industrie.O mare parte din suprafața țării este împădurită sau mlăștinoasă.Agricultura este mai importantă decât industria.Carnea și laptele sunt produse în sud și în nord;este importantă creșterea porcilor;se cultivă cartofi ,cereale, legume ,in și cânepă.Turba este o sursă de energie.Zonă de tranzit a conductelor de petrol din Rusia către Occident.

Transporturi și comunicații

• Șosele,căi ferate,peste 3000 km de căi navigabile.Aeroporturi sunt la Minsk și Gomel.

Orașe

Orașele importante sunt: Gomel,Brest,Orcha,Moghilev,Vitebsk,Grodno.Capitala este Minsk.

Statul

Belarusia este republică prezidențială,în urma referendumului din 1996 (modificarea Con-
stituției).Puterea legislativă este exercitată de președinte și de Sovietul Suprem;cea executivă
de președinte și de Consiliul de Miniștri,format în urma alegerilor legislative.Regim cu largi prerogative ale executivului.Multipartitism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.