Bazilicile din Tomis

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.69

nivel: Facultate

Secolul VI, pina aproape de sfirsitul lui, poate fi considerat un timp de liniste si o noua perioada de inflorire pentru Tomis, datorita imparatilor Anastasiu si Justinian, care au reusit sa mentina pentru mai mult timp ordinea la Dunare. In aceasta perioada si la Tomis se construiesc bazilici noi si se reconstruiesc altele vechi pentru satisfacerea nevoilor religioase ale crestinilor care se inmu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazilicile din Tomis

Secolul VI, pina aproape de sfirsitul lui, poate fi considerat un timp de liniste si o noua perioada de inflorire pentru Tomis, datorita imparatilor Anastasiu si Justinian, care au reusit sa mentina pentru mai mult timp ordinea la Dunare. In aceasta perioada si la Tomis se construiesc bazilici noi si se reconstruiesc altele vechi pentru satisfacerea nevoilor religioase ale crestinilor care se inmulteau.
Dintre toate descoperirile ce s-au facut pina in prezent in vechiul Tomis, bazilicile prezinta o mare importanta. Aici, in vechiul Tomis, s-au scos la lumina pina acum un numar de patru bazilici despre care specialistii au publicat note, fotografii si studii.

In partea de vest a cetatii Tomis, pe locul fostei gari din Constanta, s-au descoperit doua bazilici crestine construite in scolele V-VI.
Specialistii cred ca aceste bazilici s-au construit in acest loc si nu in centrul cetatii, in primul rind pentru ca aici era spatiul liber la vremea respectiva, si in al doilea rind pentru ca in acest sector al orasului existau, in acel timp, cuptoare de caramida, material absolut necesar pentru astfel de constructii.

Prima este numita de specialisti "bazilica mare", acest edificiu crestin fiind considerat, pina in prezent, cel mai mare in Dobrogea: cu o lungime, cu absida cu tot, de 48, 10 m si o latime de 23, 45 m.
Interiorul ce compunea din altar, naos, impartit in coloane in trei nave. Unii cercetatori inclina sa creada ca avea tribune si atrium, ultimul fiind o interventie tardiva. Sub altar avea o cripta mare in forma de cruce, cu 7 incaperi si acoperisuri in forma de calota, care, probabil, ca au adapostit moastele unor martiri tomitani. Naosul a fost pavat cu caramida, iar altarul, probabil, cu marmura.

Avind in vedere proportiile si forma deosebita a criptei de sub altar, precum si dimensiunile foarte mari ale acestei bazilici, se crede, pe de o parte, ca acest edificu crestin a fost construit pe locul altuia mai vechi, iar pe de alta parte, ca a fost bazilica episcopala si chiar necropola.A doua bazilica numita "bazilica mica", nu departe de prima, are o latime de 18,80 m; lungimea inca nu se cunoaste exact din cauza ca in partea de est nu s-a dezvelit decit 1/3 a ei. Dupa regula dimensiunilor, se crede, totusi, ca lungimea ei ar fi fost de circa 35 m.

Cripta acestei bazilici, al carei acoperis boltit era prabusit in cea mai mare parte, este plasata in interiorul absidei si in nava centrala. Cripta a fost construita din caramizi legate cu mortar. Tencuiala din interiorul criptei mai pastra, la desoperire, sterse urme de pictura in fresca. S-au gasit materiale care demonstreaza ca aceasta bazilica a fost pavata in interior cu caramida, iar in exterior cu dale din piatra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.