Bazele teoretico-metodologice ale eficientei economice a investitiilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Faurirea unei economii moderne impune dozarea corespunzatoare ca volum si structura a diferitelor activitati, infaptuirea lor in conditii de eficienta.
Problemele teoretice si practice ale eficientei economice au preocupat si continua sa preocupe tot mai intens gandirea economica, vizand diferentiat, abordarea conceptului "eficienta economica", a modalitatilor de exprimare si identificarea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele teoretico-metodologice ale eficientei economice a investitiilor

Faurirea unei economii moderne impune dozarea corespunzatoare ca volum si structura a diferitelor activitati, infaptuirea lor in conditii de eficienta.
Problemele teoretice si practice ale eficientei economice au preocupat si continua sa preocupe tot mai intens gandirea economica, vizand diferentiat, abordarea conceptului "eficienta economica", a modalitatilor de exprimare si identificarea cailor de sporire a eficientei economice in diferite ramuri si sectoare. Nu s-a ajuns la un consens. Dimpotriva! In sprijinul afirmatiei redam in sinteza cateva opinii.
Astfel sa apreciat ca "eficienta in general este raportul dintre efectul util (rezultat) si cheltuielile facute pentru obtinerea lui" . Ca trebuie facuta distinctia dintre eficienta tehnica si cea economica si ca exprimand relatii economice aceasta notiune (eficienta economica - n.n.) constituie o categorie economica . A. Negucioiu aprecia ca eficienta activitatii economice trebuie cercetata in functie de toate momentele procesului unic al reproductiei . S-a afirmat apoi ca eficienta economica constituie o categorie care s-a stabilizat, putand fi exprimata prin raportul dintre venitul net si fondurile de productie . Subliniindu-se sinonimia notiunii de eficienta cu cea de eficacitate : eficienta (efficere = a efectua) si eficacitate (efficax - efficacis = care are efecte dorite), I.

Romanu aprecia ca in sensul cel mai general eficienta este atributul unei actiuni, al unei persoane sau a unui lucru de a produce efecte cat mai favorabile pentru societate; al doilea sens, mai restrictiv, al eficientei, compara rezultatele unei actiuni cu resursele consumate pentru infaptuirea acesteia .P. Jica atribuie eficientei economice patru sensuri: sens foarte larg, ca insusire a unei actiuni de a genera efecte pozitive; sens larg, prin includerea in raport a unor elemente conexe; sens restrans, care implica comparatii intre rapoarte alternative si sens foarte restrans, in care caz se impune echivalarea ca natura si timp a efortului si efectelor.

Plecand de la stadiul atins in cercetarea problematicii eficientei economice formulam cateva coordonate ale abordarii sistemice a acestei categorii. Ne vom referi la: locul istoric si geneza conceptului; la tripticul: calitate, categorie si expresie a unui raport, atribuite eficientei economice; la locul sau intr-un sistem de forme generale ale eficientei si la formele proprii si nivelurile organizatorice ale abordarii eficientei economice.

1. Cu sensul de "a efectua" si "care are efecte dorite" devine evident faptul ca eficienta constituie un concept cu semnificatii complexe intrucat pe de o parte, este desemnata actiunea, iar pe de alta parte, caracterul pozitiv, folositor al acesteia. Cu asemenea semnificatii eficienta are caracter operant pe multiple planuri, individual, social, in timp si in spatiu.

Utilizarea notiunii in economie este desigur strans legata de procesele economice, de productia de marfuri, de caracterul si scopul productiei de marfuri, de relatiile de productie in cadrul carora au loc procesele economice. Totusi faptul ca pana in a doua parte a secolului trecut, referirile la eficienta in general, la cea economica in special, au fost periferice, ca ele au vizat in esenta conceptul, rolul si formele de exprimare, nu sunt intamplatoare. Vedem in aceasta tocmai locul istoric al manifestarii rolului eficientei economice in societate. Valentele eficientei economice au fost impuse de practica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.