Bazele moleculare ale ereditatii

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Prin genetica moleculara se intelege acea parte a geneticii care studiaza ereditatea si variabilitatea organismelor la nivelul moleculelor ce alcatuiesc materialul ereditar, in procesele de biosinteza a materiei vii. Nivelul complex al structurilor macromoleculare, interactiunile de ordin informational dintre acizii nucleici si proteine, multitudinea tipurilor de proteine ce alcatuiesc organismele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele moleculare ale ereditatii

Prin genetica moleculara se intelege acea parte a geneticii care studiaza ereditatea si variabilitatea organismelor la nivelul moleculelor ce alcatuiesc materialul ereditar, in procesele de biosinteza a materiei vii. Nivelul complex al structurilor macromoleculare, interactiunile de ordin informational dintre acizii nucleici si proteine, multitudinea tipurilor de proteine ce alcatuiesc organismele au generat structuri supramoleculare care asigura existenta, variabilitatea si continuitatea materiei vii.

Proteine si acizi nucleici
Studiile de biochimie privind substratul material al ereditatii pretind o cunoastere temeinica a componentelor chimice din celula, precum si a proceselor de transformare a acestora. Din multitudinea de componente chimice ce intra in alcatuirea celulei, principalul substrat al materiei vii il constituie proteinele si acizii nucleici.Proteinele - sunt grupate in:Holoproteine care sunt constituite numai din aminoacizi;

Heteroproteine care pe langa aminocizi, mai poseda si o grupa prostetica (gr. Prosthetos = adaugat = alte grupari moleculare = molecule de vitamine, acizi nucleici, ioni metalici Fe, Cu si confera macromoleculei de proteina anumite proprietati chimice si biologice). Din grupul de heteroproteine fac parte: fosfoproteinele, glicoproteinele, cromoproteinele (subs.rezultate din comb. unei proteine cu un pigment, clorofila, hemoglobina) lipoproteinele si nucleoproteinele (proteina + nucleina = proteina + acid organic ce contine fosfor).

In componenta proteinei intra o holoproteina si acizii nucleici constituiti in nucleotide ( unitate a macromoleculei de ADN si ARN alcatuita din baza azotata, pentoza si radical fosforic). Proteinele sunt formate din aminoacizi care sunt legati prin legaturi peptidice, constituind lanturi polipeptidice, avand o structura macromoleculara. Datorita faptului ca proteinele contin in molecula lor lanturi si catene mari cu structuri interne diferite, pot avea in spatiu diferite configuratii, grupate in mai multe niveluri de organizare:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.