Bazele moleculare ale biopotentialului de actiune

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.92

nivel: Facultate

In al doilea rand exista o contributie din partea pompei de Na+/K+, care prin consum energetic mentine gradientele de concentratie. Ea scoate permanent in spatial extracelular cate 3 ioni de Na+, introducand in acelasi timp 2 ioni de K+. Aceasta ATP-aza are astfel si un rol electrogen, ducand diferenta de potential membranar la aproximativ -90mV. Valoarea constanta reprezinta potentialul de repaus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele moleculare ale biopotentialului de actiune

In al doilea rand exista o contributie din partea pompei de Na+/K+, care prin consum energetic mentine gradientele de concentratie. Ea scoate permanent in spatial extracelular cate 3 ioni de Na+, introducand in acelasi timp 2 ioni de K+. Aceasta ATP-aza are astfel si un rol electrogen, ducand diferenta de potential membranar la aproximativ -90mV. Valoarea constanta reprezinta potentialul de repaus, care insa poate varia in functie de specie si de tipul celular.

In nervi, de exemplu, informatia este transmisa extrem de rapid prin intermediul potentialelor de actiune, care reprezinta schimbari bruste ale potentialului membranar. Acestea incep cu o trecere subita de la valori negative(-90mV) catre valori mai pozitive, urmate de o repolarizare imediata. Intregul process dureaza extrem de putin.
Acest tip de canal prezinta 2 porti, una spre exterior(poarta de activare) si una spre interior(de inactivare). In starea de repaus canalul este inchis, poarta de activare impiedicand ionii din exterior sa patrunda in celula. Activarea se realizeaza in etapa de depolarizare, in momentul in care membrana atinge un voltaj cuprins de obicei intre -70mV si -50mV.

In acest moment, permeabilitatea pentru Na+ creste de pana la 5000 de ori. Inactivarea canalului se realizeaza prin inchiderea portii de inactivare datorita cresterii voltajului. Acest fenomen se realizeaza insa mai lent lasand un interval de timp foarte scurt intre activare si inactivare in care ionii patrund in celula. Aceasta poarta de inactivare ramane inchisa pana aproape in momentul in care potentialul membranar ajunge la valoarea de repaus

Acest canal are o singura poarta. In starea de repaus aceasta este inchisa, ionii de K+ neputand parasi celula. In momentul in care voltajul tinde spre 0 sau o valoare pozitiva, printr-o modificare conformationala a proteinei canal, poarta se deschide, permitand efluxul de ioni de K+. Deschiderea acestor canale are loc insa cu intarziere, aproximativ in momentul in care canalele de Na+ incep sa se inactiveze. Astfel fenomenul de repolarizare se desfasoara mai rapid. De asemenea, inchiderea acestor canale este lenta, astfel incat cauzeaza o hiperpolarizare a membranei, ionii de K+ parasind celula chiar si dupa ce a fost atins potentialul de repaus. Dupa un timp scurt se revine la starea de repaus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.