Bazele managementului

1x punct

categorie: Management

nota: 9.80

nivel: Facultate

Alte abordari trateaza managementul ca o stiinta. Astfel, in cunoscuta publicatie Larousse, managementul este definit ca "stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii", iar profesorii rusi Popova si Krasnopoiasa considera ca stiinta managementului se ocupa de "legile conducerii generale si de legile sintetice ale componentelor sale". Esenta stiinteti managementului o reprezinta studiul relatii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele managementului

Alte abordari trateaza managementul ca o stiinta. Astfel, in cunoscuta publicatie Larousse, managementul este definit ca "stiinta tehnicilor de conducere a intreprinderii", iar profesorii rusi Popova si Krasnopoiasa considera ca stiinta managementului se ocupa de "legile conducerii generale si de legile sintetice ale componentelor sale". Esenta stiinteti managementului o reprezinta studiul relatiilor si proceselor de management.

Esenta managementului o reprezinta functiile sau atributele,dupa cum a rezultat din definitie.Cunoasterea si intelegerea functiilor managementului in mod aprofundat constituie o premisa majora pentru descifrarea continutului stiintei si practicii riguroase a managementului pentru insusirea si utilizarea eficienta a sistemelor metodelor,tehnicilor,procedurilor si modalitatilor care-i sunt proprii.

Functia de antrenare incorporeaza ansamblul proceselor de munca prin care se determina personalul firmei sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate,pe baza luarii in considerare a factorilor care il motiveaza.Scopul antrenarii, care are un puternic caracter operational, este implicarea cat mai profunda si eficace a personalului de executie si de conducere la realizarea obiectivelor ce-i revin, deduse din obiectivele organizatiei.

Fundamentul antrenarii il reprezinta motivarea, ce rezida in corelarea satisfacerii necesitatilor si intereselor personalului cu realizarea obiectivelor si sarcinilor atribuite. In functie de modul de conditionare a satisfactiilor personalului si de rezultatele obtinute,motivarea poate fi negativa sau pozitiva. Motivarea pozitiva se bazeaza pe amplificarea satisfactiilor personalului din participarea la procesul muncii, ca urmare a realizarii sarcinilor atribuite, in conditiile in care nivelul sarcinilor obligatorii de realizat este accesibil majoritatii executantilor.

Motivarea negativa se bazeaza pe amenintarea personalului cu reducerea satisfactiilor daca nu realizeaza intocmai obiectivele si sarcinile repartizate, al caror nivel este foarte ridicat, inaccesibil in conditiile date unei parti apreciabile a executantilor. In organizatiile moderne se foloseste cu prioritate motivarea pozitiva, deoarece la acelasi volum de resurse financiare utilizate pentru motivare, o parte mai mare revine personalului care a obtinut si satisfactie din participarea la procesul muncii, iar climatul de munca si cultura organizatiei sunt superioare, ceea ce genereaza rezultate economice mai mari.

Membrii unei organizatii au scopuri, nevoi si obiective proprii care ii diferentiaza si care nu coincid intotdeauna cu cele ale organizatiei. Sarcina esentiala a conducerii in indeplinirea functiei sale de antrenare este de a-i face pe membrii organizatiei sa inteleaga ca, utilizandu-si cat mai bine potentialul propriu, pot sa-si satisfaca nevoile si obiectivele si sa contribuie, in acelasi timp, la realizarea obiectivelor organizatiei.

Indeplinirea acestei functii in conditii corespunzatoare, cu realism, discernamant si eficacitate necesita intelegerea de catre manageri a urmatoarelor aspecte:-membrii organizatiei indeplinesc diferite roluri care le marcheaza nevoile, comportamentul si activitatile (rol de factor de productie in cadrul organizatiei, rol de consumatori de bunuri is servicii, membri de familie, comunitati religioase, etnice, politice, de interese, rol de cetateni) ;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.