Bazele astronomiei moderne - Galileo Galilei, Isaac Newton

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.94

nivel: Liceu

Pe baza informatiilor care circulau in acea vreme, astronomul italian Galileo Galilei (1564"1642) construieste in 1609 o varianta imbunatatita a lunetei lui Lippershey, telescopul optic, cu care incepe observatiile sale sistematice asupra cerului, facand cateva descoperiri experimentale de o importanta capitala. In primul rand, observand Luna, Galilei descopera ca suprafata acesteia nu este neteda[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele astronomiei moderne - Galileo Galilei, Isaac Newton

Pe baza informatiilor care circulau in acea vreme, astronomul italian Galileo Galilei (1564"1642) construieste in 1609 o varianta imbunatatita a lunetei lui Lippershey, telescopul optic, cu care incepe observatiile sale sistematice asupra cerului, facand cateva descoperiri experimentale de o importanta capitala. In primul rand, observand Luna, Galilei descopera ca suprafata acesteia nu este neteda, asa cum isi inchipuisera astronomii de la Aristotel pana la el, ci are denivelari care pot depasi ca marime denivelarile scoartei terestre: munti lunari si formatiuni asemanatoare craterelor vulcanice sau circurilor.

Desenand o harta a Lunii, destul de rudimentara, Galilei denumeste zonele mai inchise "mari". Observand campurile stelare, el descopera nenumarate stele noi: in Pleiade (Closca cu pui) vede 36 de stele, iar in Calea Lactee, o multime de stele. Observand planeta Jupiter, cea mai mare din sistemul nostru solar, Galilei descopera in cateve zile cei mai mari 4 sateliti ai sai, invizibili cu ochiul liber, cunoscuti astazi ca satelitii galileeni: Io, Europa, Ganymede si Callisto. Galilei isi indreapta apoi atentia asupra planetei Venus si descopera fazele acesteia, asemanatoare celor ale Lunii, si faptul ca stralucirera lui Venus nu reprezenta o lumina proprie ci era reflexia luminii provenite de la Soare.

Galileo Galilei mai observa petele solare si le interpreteaza corect, determinand si perioada de rotatie a Soarelui. Toate aceste observatii facute cu ajutorul telescopului l-au convins pe Galilei de corectitudinea modelului heliocentric imaginat de Copernic. In anul 1610 Galilei si-a publicat observatiile in lucrarea "Sidereus nuncius" ("Mesagerul stelelor"), castigand in notorietate: este numit filozof si mare matematician al marelui duce al Toscaniei, Cosimo al II-lea de Medici. Ideile si scrierile sale au fost considerate ofensatoare la adresa religiei astfel ca in 1616 Sfantul Oficiu al Bisericii de la Roma i-a interzis in mod expres lui Galilei sa-si propage ideile sau sa le apere in scris.

Mai tarziu, cand Biserica a cautat sa rescrie lucrarile lui Copernic pentru a le adapta la teologia curenta, Galilei s-a oferit sa faca el insusi acest lucru. In principala sa opera astronomica, "Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii", publicata in 1632, Galilei imagineaza o dezbatere stiintifica aprinsa intre trei personaje care ii reprezinta pe Aristotel (numele personajului care-l reprezinta, Simplicio, indica adevarata parere a lui Galilei despre Aristotel), Platon si Copernic.

Biserica Catolica si-a dat seama de tentativa lui Galilei de a evita directiva din 1616, si l-a condamnat la inchisoare pentru erezie. Temandu-se de tortura, la biserica Santa Maria Sopra Minerva, batranul Galilei (avea 70 de ani) abjura rostind celebra replica: "Nu sustin si nu am sustinut aceasta idee a lui Copernic de cand mi s-a adus la cunostinta ca trebuie s-o abandonez". Conform legendei, pe cand fragilul si batranul om de stiinta se indeparta, a mormait cu incapatanare
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.