Bazele anatomo-functionale ale durerii

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Stimularea intensa a cortexului si a sistemului limbic prin impulsuri dureroase poate duce la tulburari neuropsihice ca: iritabilitate, agitatie, anxietate, insomnie, scaderea memoriei, a atentiei si a puterii de concentrare. Centrii nervosi superiori constientizeaza durerea, o pot accentua sau diminua. Modularea durerii se datoreaza prezentei la diverse nivele din sistemul nervos central a unor n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Bazele anatomo-functionale ale durerii

Stimularea intensa a cortexului si a sistemului limbic prin impulsuri dureroase poate duce la tulburari neuropsihice ca: iritabilitate, agitatie, anxietate, insomnie, scaderea memoriei, a atentiei si a puterii de concentrare. Centrii nervosi superiori constientizeaza durerea, o pot accentua sau diminua. Modularea durerii se datoreaza prezentei la diverse nivele din sistemul nervos central a unor neuroni intercalari care secreta substante opioide endogene. La nevoie daca stimulii durerosi sunt prea puternici, acesti neuroni elibereaza substantele opioide endogene care ii blocheaza partial si au efect analgezic.

Exemple de substante opioide endogene sunt enkefalina si betaendorfina.
De la extremitatea cefalica durerea este condusa spre cortex prin mai multe sisteme. Cel mai important este sistemul trigeminal.
Senzatia dureroasa poate avea diverse nuante. Durerea poate fi descrisa in diverse moduri: fulgeratoare, acuta, surda sau difuza, cu caracter de furnicaturi sau parastezii, pulsatila, constructiva, ca o arsura, ca o intepatura, sub forma de prurit.

Mecanismele generale ale durerii sunt: inflamatia, durerea mecanica, hipoxia si iritatia chimica provocata prin substante algogene.
Durerea din inflamatie TNL sunt stimulate si prin modificarea raportului K/Ca din lichidul interstitial, prin cresterea de K si scaderea Ca. Experimental: injectia subcutanata a unor solutii bogate in K sau care contine substante care fixeaza Ca(citrati, oxalati) produce durerea intensa. inflamatiile acute sunt insotie de durere datorata acidozei locale din focarul inflamator si eliberarii unor mediatori cu proprietati algogene, in principal bradikinina si serotonina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.